DISTRIBUIȚI
Sustainability Times

Nigeria a confiscat opt tone de solzi de pangolin şi aproximativ 60 de saci cu fildeş sau oase de animale din specii protejate, cu destinaţia Vietnam, a anunţat miercuri un oficial vamal, citat de AFP, potrivit agerpres.  

Marfa, confiscată în portul Lagos la data de 21 ianuarie, era ascunsă într-un container cu mobilă, a precizat pentru AFP Mohammed Abba-Kura, controlorul general al vămilor.


Citește și : FBI nu ştie nici acum unde este laptopul lui Nancy Pelosi FURAT din Capitoliu

„Containerul a fost deschis şi am văzut buşteni de lemn care mascau marfa”, a spus el.

„După o căutare amănunţită, au fost descoperiţi 162 de saci cu solzi de pangolin, precum şi 57 de saci umpluţi cu colţi de elefant, oase de leu şi altele… cu o greutate totală de 8,8 tone” şi o valoare estimată la peste 2 milioane de euro”, a declarat Abba-Kura.

Nigeria, o ţară cu o populaţie de 200 de milioane de locuitori, afectată de corupţie, a devenit un centru al traficului de animale pentru Africa de Vest şi Africa Centrală.

Deşi comerţul cu fildeş a fost interzis oficial în Vietnam începând din anul 1992, ţara este o piaţă principală pentru colţii de elefant, pe lângă faptul că este un punct de tranzit către China vecină.

Comerţul ilegal cu fildeş este a treia cea mai profitabilă formă de trafic după droguri şi arme. Valoarea fildeşului poate ajunge până la 7.000 de euro pe kilogram.

Solzii de pangolin sunt căutaţi în Asia de Sud-Est pentru pretinsele lor proprietăţi medicinale împotriva acneei, cancerului sau impotenţei.

Citește și : Fostul bodyguard al lui Macron este acuzat pentru paşapoartele sale diplomatice şi de serviciu

Pangolinii, suspectaţi că ar fi fost gazda intermediară care ar fi permis transmiterea coronavirusului de la liliac la specia umană, au fost retraşi anul acesta din farmacopeea oficială chineză, notează AFP.

La începutul lunii ianuarie, China a condamnat 17 traficanţi care au traficat din Nigeria cantităţi astronomice de solzi de pangolin (23 de tone, marfă evaluată la peste 22 de milioane de euro), în perioada 2018 – 2019.

Un milion de pangolini au fost vânaţi în pădurile din Africa şi Asia în ultimii zece ani, în contextul în care cererea pentru aceste patrupede a crescut în China sau Vietnam.