DISTRIBUIȚI
NewsInCyprus

Cipru a anunţat marţi că analizează o cerere venită din partea Israelului de a construi o instalaţie portuară pe insula mediteraneană pentru transportul bunurilor către palestinienii din Fâşia Gaza, enclavă aflată sub blocadă israeliană, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘O cerere (din partea Israelului) este în prezent studiată’, a declarat Klelia Vassiliou, purtătoarea de cuvânt a guvernului cipriot.


Citește și : Japonia: Prinţesa Ayako se va căsători cu un „om de rând”

Potrivit mass-media israeliene, ministrul apărării Avigdor Lieberman a făcut această propunere în timpul vizitei sale de săptămâna trecută din Cipru.

Planul prevede construirea unui debarcader pentru navele de marfă care transportă bunuri cu destinaţia Fâşia Gaza, aflată la circa 400 de kilometri de coastele Ciprului.

Enclava palestiniană, controlată de mişcarea islamistă Hamas, se află sub blocadă terestră, aeriană şi maritimă de peste un deceniu.

Potrivit ziarului israelian Jerusalem Post, navele ‘vor fi verificate cu ajutorul unui mecanism de control israelian pentru a se asigura că nu există nicio armă de contrabandă’ care ar putea ajunge în Gaza.

Citește și : Sute de milioane de copaci, plantaţi în nord-estul Pakistanului petru a limita electele nocive ale despăduririlor

Biroul ministrul apărării Avigdor Lieberman a declarat marţi că există ‘numeroase iniţiative’ pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în Fâşia Gaza, o enclavă cu două milioane de locuitori afectaţi de conflicte, sărăcie, şomaj, izolare şi penurie de apă şi electricitate.

‘Ministrul apărării şi aparatul de securitate, alături de membri ai comunităţii internaţionale, lansează numeroase iniţiative menite să schimbe realitatea în Fâşia Gaza’, a declarat un purtător de cuvânt al ministrului israelian al apărării.