DISTRIBUIȚI
REUTERS

UPDATE: Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă, prelaute de agerpres.

Potrivit France Presse, doi ani din condamnarea de trei sunt cu suspendare. Este foarte probabil totuşi ca fostul preşedinte să nu meargă la închisoare, întrucât anul de condamnare cu executare poate fi convertit în arest la domiciliu sau supraveghere cu brăţară electronică, potrivit tribunalului, relatează EFE.


Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Tribunalul corecţional a stabilit că a fost încheiat un „pact de corupţie” între fostul preşedinte, astăzi în vârstă de 66 de ani, avocatul său Thierry Herzog şi fostul înalt magistrat Gilbert Azibert, ceilalţi doi acuzaţi fiind de asemenea condamnaţi la câte trei ani de închisoare, din care doi cu suspendare.

Decizia de luni va deveni definitivă dacă cei trei condamnaţi nu vor face apel.

Nicolas Sarkozy a fost găsit vinovat că a încercat, cu ajutorul consilierului său juridic, în 2014, să afle secrete din anchetă de la Gilbert Azibert, pe atunci avocat general al Curţii de Casaţie, privind o altă investigaţie referitoare la finanţarea campaniei electorale.

În schimb, fostul preşedinte i-ar fi oferit sprijin avocatului general în obţinerea unui post în Monaco.

Pe 8 decembrie, Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut împotriva lui Sarkozy patru ani de închisoare, din care doi cu executare, considerând că imaginea preşedinţiei a fost afectată dur de această afacere cu „efecte devastatoare”.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

În faţa tribunalului, avocaţii săi au invocat faptul că Gilbert Azibert nu a primit un post în Monaco. Potrivit legii, nu este totuşi necesar ca lucrul care s-a promis în contrapartidă să fie obţinut, nici ca influenţa sa se materializeze, pentru ca delictele de corupţie şi trafic de influenţă să fie valabile.

Este pentru prima dată când un fost preşedinte este condamnat la închisoare cu executare în Franţa. În 2011, Jacques Chirac a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar de angajări fictive.

Citește și: Ungurii se vaccinează, dar nu știu cu ce! Socialiștii de la Budapesta protestează

Știre inițială: Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost condamnat la un an de închisoare cu EXECUTARE și alți doi ani de temniță cu suspendare într-un mega dosar de corupție!

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost condamnat luni la trei ani de închisoare pentru corupţie şi trafic de influenţă, relatează agenţiile internaţionale de presă, potrivit agerpres.

Potrivit France Presse, fostul şef al statului francez va executa doar un an din condamnarea de trei ani, doi dintre ei fiind cu suspendare.

Citeşte şi: Trump dă de înţeles că va candida din nou la alegerile prezidenţiale din SUA

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy, în vârstă de 66 de ani, a fost conamnat luni la trei ani de închisoare – dintre care unul cu executarea -, după ce a fost găsit vinovat de corupţie şi trafic de influenţă în dosarul ”interceptărilor”, relatează AFP și news.ro.

Un tribunal corecţional de la Paris s-a pronunţat luni în acest dosar, în care Parchetul Naţional Financiar (PNF) a cerut ca fostul preşedine să fie condamnat la patru ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare.

Citeşte şi: Antiaeriana siriană a doborât rachete israeliene deasupra Damascului

Este o hotărâre judecătorească istorică, la peste nouă ani de la condamnarea lui Jacques Chirac la doi ani de închisoare cu suspendare, într-un dosar cu privire la angajări fictive la Primăria Parisului.

Dosarul ”interceptărilor” a fost deschis în 2014.