DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a declarat miercuri că sancţiunile americane „pun în pericol stabilitatea” ţării sale şi a cerut „încetarea” acestor măsuri împotriva Caracasului şi a aliaţilor săi internaţionali, relatează joi France Presse, potrivit agerpres.

„În plină pandemie mondială, nimeni nu înţelege (…) că există o creştere a persecuţiei criminale, a blocadei împotriva ţărilor nobile precum Cuba, Nicaragua, Venezuela, Siria şi alte ţări frăţeşti”, a declarat Maduro într-un discurs virtual la ONU în cadrul celei de-a 75-a Adunări Generale.


Citeşte şi: Ecuador a dat ordin pentru ARESTAREA fostului preşedinte

Nicolas Maduro, care nu a mai participat la reuniunile ONU din 2018, a cerut ridicarea „tuturor sancţiunilor”, despre care consideră că au fost adoptate cu încălcarea Cartei Naţiunilor Unite şi care ameninţă stabilitatea „ţării noastre şi a regiunii latino-caraibiene”.

Preşedintele Maduro a făcut obiectul unor noi sancţiuni anunţate luni de Statele Unite pentru acordurile sale de armament cu Iranul, unul dintre susţinătorii internaţionali ai guvernului său împreună cu Rusia, China, Turcia şi Cuba.

Administraţia Trump duce o campanie internaţională pentru a elimina regimul Maduro de la putere. Washingtonul susţine că realegerea sa din 2018 a fost frauduloasă şi îl acuză de asemenea de corupţie şi încălcări grave ale drepturilor omului.

Mai înainte în acest an, Departamentul de Justiţie al SUA i-a acuzat pe Maduro şi anturajul său de trafic de droguri şi a oferit o recompensă de 15 milioane de dolari pentru informaţii ce ar putea conduce la arestarea sa.

Statele Unite îl susţin pe liderul opoziţiei Juan Guaido, care prezidează Parlamentul şi s-a proclamat preşedinte interimar al Venezuelei la 23 ianuarie 2019. El este recunoscut şi susţinut de peste cincizeci de ţări. Casa Albă a impus o serie de sancţiuni, inclusiv un embargou petrolier în vigoare din aprilie 2019.

Citeşte şi: Trump bagă râcă în familia prinţului Harry: ‘Îi doresc mult curaj, va avea nevoie!’

La rândul său, Juan Guaido a declarat într-o teleconferinţă difuzată pe reţelele sale sociale că „a sosit vremea pentru o acţiune oportună şi decisivă” împotriva guvernului lui Nicolas Maduro. El nu a oferit mai multe detalii.

„Venezuela mulţumeşte celor care nu au rămas indiferenţi la această tragedie (…), acum trebuie să le cerem să continue să insiste pe calea presiunii internaţionale” împotriva lui Maduro, a spus el.

Pe lângă criza politică, Venezuela trece prin cea mai gravă criză economică din istoria sa recentă. Hiperinflaţia a depăşit 9.000% anul trecut, iar lipsa benzinei şi a medicamentelor este recurentă.