DISTRIBUIȚI
afp

 Şeful statului venezuelan, Nicolas Maduro, a numit-o joi pe Delcy Rodriguez, care conduce Adunarea Constituantă, în funcţia de vicepreşedinte, cu ocazia unei remanieri guvernamentale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Ea îl înlocuieşte pe Tareck El Aissami care a fost desemnat în fruntea noului minister al industriei şi producţiei naţionale.


Citeşte şi: Operaţiune antitero în Afganistan. Armata americană a lovit ‘scorbura’ unui lider jihadist

Delcy Rodriguez, în vârstă de 49 de ani, este o apropiată a lui Nicolas Maduro care a descris-o ca „o tânără curajoasă, o fiică de martir şi o revoluţionară care şi-a dovedit valoarea în mii de lupte”.

Preşedintele socialist a explicat că această remaniere prin „victoria grandioasă a poporului la 20 mai”, data alegerilor prezidenţiale.

Scrutinul, boicotat de opoziţia care a denunţat o „farsă”, s-a soldat cu realegerea lui Nicolas Maduro. La putere din 2013, el a obţinut al doilea mandat până în 2025.

Rezultatul a fost respins de Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada şi 13 ţări din America Latină care au criticat „neregulile” din timpul votului.

Delcy Rodriguez s-a aflat la conducerea atotputernicei Adunări Constituante de la înfiinţarea acesteia, în iulie 2017. Un vot urmează să fie organizat pentru alegerea succesorului ei.

De formaţie avocat, Delcy Rodriguez a urcat treptat toate eşaloanele în cadrul guvernului, fiind succesiv ministru al comunicaţiilor, apoi ministru de externe.

Citeşte şi: Trădare sau respect? Salutul adresat de Trump unui general nord-coreean stârneşte polemici la Washington – VIDEO

De asemenea, ea a condus mişcarea ‘Somos Venezuela’ (Suntem Venezuela), lansată la începutul anului de Nicolas Maduro pentru a sprijini candidatura lui la preşedinţie.

La rândul său, Marleny Contreras – soţia numărului doi al puterii venezuelene Diosdado Cabello – a fost numită ministru al lucrărilor publice.

Puternic afectată de prăbuşirea preţului la ţiţei din 2014, Venezuela, care obţine 96% din venituri din petrol, suferă de o lipsă de devize care a aruncat-o într-o criză acută.

În cinci ani, PIB a scăzut cu 45%, potrivit FMI, care anticipează pentru 2018 o contracţie economică de 15% şi o inflaţie de 13.800%. Producţia de petrol se află la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani.