DISTRIBUIȚI
captura YouTube

Lima a reafirmat luni că preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, nu este binevenit la summitul Americilor organizat la 13 şi 14 aprilie şi a avertizat că liderul de la Caracas poate intra în Peru numai în calitate de „turist”, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Peru este ţara gazdă şi ea decide pe cine invită. Peru i-a retras în februarie invitaţia lui Maduro, deci acesta nu va veni la summitul Americilor”, a declarat şefa diplomaţiei peruane, Cayetana Aljovin, la postul de radio RPP.


Citește și : Muntenegru : Fostul prim-ministru, Milo Djukanovic, candidează la prezidenţiale

Preşedintele socialist la Venezuelei „nu va putea să intre în ţară, pentru că preşedinţii nu intră fără invitaţie, numai în calitate de turist”, a adăugat Cayetana Aljovin.

După ce în urmă cu câteva luni i-a transmis o invitaţie, preşedintele peruan, Pedro Pablo Kuczynski (centru-dreapta), l-a exclus pe liderul venezuelean de la summit pentru a denunţa devansarea scrutinului prezidenţial de către Caracas din decembrie la 20 mai.

Statele Unite şi Grupul de la Lima, care cuprinde 14 ţări, printre care Argentina, Brazilia, Canada, Columbia, Mexic şi Peru, au criticat aceste alegeri boicotate de o mare parte a opoziţiei şi considerate de Washington ca „nici libere, nici corecte”.

În schimb, ţările Alianţei Bolivariene pentru America (ALBA) – Venezuela, Ecuador, Cuba, Nicaragua, Bolivia şi câteva insule din Marea Caraibilor – doresc participarea lui Nicolas Maduro.

Aceste dispute diplomatice regionale intervin într-un moment în care relaţiile dintre Venezuela şi Peru sunt deosebit de tensionate, după ce Lima şi Caracas şi-au expulzat reciproc ambasadorii în august.

Iniţial, preşedintele Nicolas Maduro afirmase că va asista la summitul Americilor, dar în ultimele săptămâni nu a mai abordat subiectul. El a mai făcut cunoscut că va fi prezent la summitul Popoarelor, organizat în paralel cu summitul Americilor, la 13 şi 14 aprilie, la Lima, de mai multe centrale sindicale peruane.

Dacă va merge în la Lima, Nicolas Maduro s-ar putea afla în aceeaşi perioadă cu Donald Trump care l-a acuzat că a instaurat o „dictatură” în Venezuela şi i-a impus deja unele sancţiuni financiare.

Citește și : Angela Merkel l-a felicitat pe Vladimir Putin și a lansat un apel la „continuarea dialogului”