DISTRIBUIȚI
Washington Times

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, a acuzat duminică un diplomat american în post la Bogota că a participat la un complot eşuat, care, în opinia lui, prevedea atacuri împotriva două cazărmi ale armatei venezuelene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit guvernului de la Caracas, complotul a fost pregătit de doi parlamentari venezueleni de opoziţie, Yanet Fermin şi Fernando Orozco.


Citește și : Guterres, dezamăgit de decalajul dintre angajamentele poluatorilor şi obiectivele Acordului de la Paris

În cursul unui discurs ţinut duminică în faţa Adunării Constituante, aservită puterii, Nicolas Maduro a afirmat că agenţi ai serviciului venezuelean de informaţii militare au mers vineri seară la domiciliul lui Yanet Fermin, acuzată că a pus la cale acest complot împreună cu Fernando Orozco.

În acelaşi moment, a continuat Nicolas Maduro, diplomatul american James Story i-a telefonat unui responsabil guvernamental venezuelean, viceministrul de externe pentru America de Nord, Carlos Ron, pentru a se interesa despre soarta deputatei.

„El i-a spus: Carlos Ron, ce se întâmplă cu deputata?”, a afirmat Nicolas Maduro. „De ce James Story a telefonat pentru a se interesa de ea, în prima secundă a operaţiunii serviciului de informaţii militare? O deputată ştearsă pe care nimeni nu o cunoaşte?!”, a continuat şeful statului, lăsând să se înţeleagă că diplomatul a luat parte la complot.

James Story a fost însărcinat cu afaceri la ambasada Statelor Unite la Caracas, în prezent închisă din cauza relaţiilor conflictuale dintre Venezuela lui Nicolas Maduro şi administraţia preşedintelui Donald Trump.

El conduce biroul de afaceri venezuelene înfiinţat în august în cadrul ambasadei Statelor Unite al Bogota.

Ministrul venezuelan al comunicaţiilor şi informaţiei, Jorge Rodriguez, a denunţat sâmbătă existenţa unui complot anti-Maduro ce ar fi fost pregătit de Yanet Fermin şi Fernando Orozco.

Potrivit ministrului, obiectivul lor era de a lansa atacuri asupra a două cazărmi din statul Sucre, în estul Venezuelei.

Citește și : SUA au expulzat ‘în secret’ doi diplomaţi chinezi pentru ‘spionaj’

Nicolas Maduro a atribuit responsabilitatea complotului lui Juan Guaido, şeful parlamentului dominat de opoziţie, care s-a proclamat în ianuarie preşedinte interimar şi este recunoscut de peste 50 de ţări printre care Statele Unite.

Guvernul socialist al Venezuelei anunţă frecvent existenţa unor comploturi pentru răsturnarea de la putere a lui Nicolas Maduro sau pentru asasinarea lui.

Juan Guaido a calificat ca „ficţiune” aceste acuzaţii împotriva celor doi parlamentari. În opinia sa, acţiunile guvernului au ca scop intimidarea deputaţilor pentru a împiedica să fie reales preşedinte al parlamentului la 5 ianuarie.