DISTRIBUIȚI
Earth First! Journal

Opozanţii şi partizanii preşedintelui republicii Nicaragua, Daniel Ortega, au manifestat sâmbătă în demonstraţii care au avut loc în toată ţara, scrie AFP, potrivit news.ro.

Un susţinător al lui Ortega a murit, după ce a fost împuşcat în spate, în timpul unei manifestaţii antiguvernamentale care a avut loc în faţa primăriei din Matagalpa (nord), al treilea oraş al ţării, a afirmat Poliţia.


Citește și : Migrație: Angela Merkel şi Pedro Sanchez au convenit să susţină Marocul

Victima este Lénine Mendiola, fiul unui lider istoric al Partidului sandinist aflat la putere, potrivit unui comunicat al Poliţiei publicat de Guvern.

De cealaltă parte, media opozante puterii au anunţat incidente la Matagalpa şi au afirmat că paramilitari apropiaţi puterii au tras asupra manifestanţilor, fără a preciza dacă au fost victime.

La aproape patru luni de la debutul revoltei contra preşedintelui Daniel Ortega, în urma cărora au murit peste 300 de oameni, manifestaţii au avut loc în oraşele Managua, Leon (nord-vest) şi Juigalpa (est).

În capitala Managua, au fost organizate două manifestaţii, pro şi anti-Ortega. Ele au avut loc la un interval de o jumătate de oră şi s-au desfăşurat la mai puţin de doi kilometri una de cealaltă.

„Protestul albastru şi alb”, culorile drapelului republicii Nicaragua, a reunit zeci de mii de opozanţi ai lui Daniel Ortega care au scandat, cu chipurile acoperite de eşarfe: „Libertate”, „Opriţi reţinerile ilegale”, „Libertate prizonierilor politic”.

Nu departe de aici, un val de steaguri sandiniste roşii şi negre au defilat la nord de Managua. Oamenii au scandat numele lui Ortega şi al soţiei sale, vice-preşedinta Rosario Murillo.

Citește și : Vietnam: Aproape 200 de pacienţi au evadat dintr-un centru de dezintoxicare

Câteva incidente minore au avut loc cu forţele de ordine şi manifestanţii veniţi să ceară eliberarea zecilor de persoane deţinute de la începutul manifestaţiilor contra puterii.

Cei reţinuţi sunt în majoritate studenţi, agricultori şi militanţi ai organizaţiilor societăţii civile, acuzaţi de „terorism” şi de „crimă organizată”.

Opozanţii preşedintelui Daniel Ortega, 72 de ani, aflat la putere de 11 ani, îl acuză de corupţie, nepotism, şi de a fi instaurat dictatura împreună cu soţia sa, Rosario Murillo.

Demonstranţii pro-guvernamentali, sosiţi cu autobuze, maşini, motociclete sau pe jos, au defilat pe ritmurile cântecelor sandiniste.

Manifestaţiile opoziţiei au început pe 18 aprilie contra unei reforme a securităţii sociale – abandonată apoi – pentru ca mai târziu să se înrăutăţească şi să se extindă în toată ţara ca reacţie la represiunea violentă în urma căreia 317 persoane au murit, potrivit Comisiei interamericane a drepturilor omului (CIDH) şi 197, potrivit autorităţilor.