DISTRIBUIȚI
Reuters

Rețeaua extremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici și hoteluri, și care s-au soldat cu cel puțin 321 de morți, informează presa internațională, potrivit mediafax.

Organizația extremistă a revendicat atentatele printr-un anunț postat pe site-ul agenției AMAQ, afiliată rețelei Stat Islamic, informeză agenția de știri Reuters.


Citeşte şi: Bilanţul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 310 morţi. Poliţia face noi arestări!

Stat Islamic nu a prezentat dovezi în sprijinul revendicării atentatelor.

Atentatele au fost comise ca reacție la atacurile teroriste de la două moschei din Noua Zeelandă, a declarat Ruwan Wijewarden, ministru de stat pentru Apărare, potrivit cotidianului The Guardian.

Ministrul de stat le-a spus parlamentarilor de la Colombo că anchetatorii au stabilit că „acest atac a fost comis ca reacție la atacul anti-musulman de la Christchurch”.

Citeşte şi: Noua IRA îşi recunoaşte vina în uciderea jurnalistei nord-irlandeze

Wijewarden a mai afirmat că bilanțul atentatelor din Sri Lanka a ajuns la 321 de morți, inclusiv 38 de cetățeni străini, și a reiterat că oficialii de rang înalt de la Colombo nu au primit informații despre un posibil atac iminent.

Cel puţin 45 de copii şi adolescenţi, printre care şi un bebeluş de 18 luni, au fost ucişi în atentatele care au făcut duminică cel puţin 321 de morţi în Sri Lanka, a anunţat marţi ONU la Geneva, potrivit AFP şi DPA, relatează şi agerpres.

„Numărul total actual este de 45 de copii şi adolescenţi morţi (…), iar acest număr ar putea creşte”, a declarat un purtător de cuvânt al Fondului Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), Christophe Boulierac.

Numai într-unul dintre atacuri, de la o biserică din oraşul Negombo, şi-au pierdut viaţa 27 de copii.

El a subliniat de asemenea că alte zeci de minori victime ale atentatelor „sunt răniţi şi se luptă în prezent să rămână în viaţă”.

„Nici un copil nu ar trebui să experimenteze o situaţie atât de cumplită şi nici un părinte nu ar trebui să îşi piardă copilul pentru totdeauna în astfel de circumstanţe oribile”, a spus Boulierac, subliniind că mulţi copii şi-au pierdut de asemenea părinţii în atacuri.

Cel puţin 320 persoane au fost ucise în opt atacuri separate produse duminică, de Paştele catolic, în trei biserici din Negombo, Batticaloa şi Colombo, precum şi în hoteluri de lux.