DISTRIBUIȚI
Reuters

Aproximativ 300 de femei şi copii ai unor jihadişti străini capturaţi la Mosul, fosta capitală irakiană a grupării Stat Islamic (SI), au fost transferaţi din nordul Irakului către Bagdad, ”în vederea expulzării către ţara lor”, a indicat un responsabil pentru AFP, potrivit agerpres.

”Este vorba de cel de-al doilea val şi vor mai fi alte două sau trei”, a precizat pentru AFP Noureddine Qablan, vicepreşedintele Consiliului provincial din Ninive. ”În total, peste 1.200 de membri ai familiilor unor jihadişti străini vor fi transferaţi” de la centrul de reţinere din Tel Keif (nordul Mosulului) către un centru de reţinere în capitală, a adăugat Noureddine Qablan.


Citeşte şi: Soros vorbeşte despre atacurile guvernului de la Budapesta la adresa sa

Un înalt responsabil al securităţii irakiene declara la jumătatea lunii septembrie, la sosirea familiilor respective în Tel Keif, că este vorba de 509 femei şi 813 copii, din 13 ţări din Europa, Asia şi America. O sursă din cadrul guvernului irakian afirma că circa 300 de femei au cetăţenie turcă.

Potrivit organizaţiei neguvernamentale Norwegian Refugee Council (NRC), care cere ”un acces umanitar la femeile şi copiii respectivi”, ei sunt originari mai ales din Turcia, Azerbaidjan, Rusia şi Tadjikistan.

Viitorul jihadiştilor capturaţi şi al familiilor lor face obiectul unor dezbateri în ţările de origine.

Citeşte şi: CNN: Preşedintele Mugabe şi-a pregătit demisia

Jihadiştii francezi prizonieri în Irak vor fi judecaţi în Irak, a afirmat recent ministrul francez de externe, Jean-Yves le Drian, potrivit căruia copiii vor fi trataţi ”de la caz la caz”.

În Siria vecină, responsabili ruşi au venit la jumătatea lunii noiembrie pentru a recupera 13 femei şi 29 de copii ceceni în oraşul Raqa, fosta ”capitală” siriană a Statului Islamic recucerită de la jihadişti în octombrie.