DISTRIBUIȚI
Digital Trends

Netflix a anunţat că va adăuga un text explicativ la unele dintre hărţile prezentate în serialul documentar despre Holocaust ”The Devil Next Door” după ce compania a fost acuzată de „inexactităţi istorice” de către guvernul polonez, informează DPA, potrivit agerpres.

Premierul Mateusz Morawiecki a reclamat că serialul produs de platforma de streaming americană despre procesul unui presupus criminal de război nazist John Demjanjuk, un uncrainean care şi-a clădit o nouă viaţă în Statele Unite, „conţine o hartă care plasează în mod eronat mai multe lagăre de concentrare naziste în interiorul granişelor Poloniei moderne”.


Citește și : Sprijinul pentru independenţa Cataloniei s-a redus (sondaj)

„Nu există niciun comentariu sau vreo altă explicaţie care să precizeze că aceste amplasamente erau operate de Germania”, a spus luni Morawiecki, adăugând că harta „păcăleşte privitorii făcându-i să creadă că Polonia a fost responsabilă pentru stabilirea şi menţinerea acestor lagăre şi pentru comiterea crimelor din interiorul acestora”.

Problema a fost abordată şi de Institutul Polonez al Memoriei Naţionale, care a acţionat Netflix în instanţă.

În replică, Netflix a spus că va adăuga texte explicative la unele dintre hărţile prezentate în serial.

„În acest fel, va fi clar că lagărele de concentrare şi de exterminare din Polonia au fost construite şi operate de regimul nazist din Germania, care a invadat şi ocupat această ţara în perioada 1939-1945”, se precizează într-o declaraţie dată publicităţii joi seară de Netflix.

Guvernul polonez monitorizează cu stricteţe ca lagărele de concentare construite pe teritoriul de astăzi al Poloniei să nu fie descrise ca „poloneze”. Aceste lagăre, unde milioane de persoane – în cea mai mare parte evrei – şi-au pierdut viaţa, au fost construite şi administrate de Germania nazistă, au subliniat oficialii.

Anul trecut, majoritatea aflată la guvernare a adoptat o lege care denunţă ca fiind ilegal să se sugereze că Polonia poartă vreo responsabilitate pentru crimele germane comise pe teritoriul polonez. Legea a stârnit protestele comunităţii internaţionale, inclusiv ale Israelului, şi a fost ulterior modificată.

Citește și : Trump va participa la summitul NATO de la Londra (Casa Albă)