DISTRIBUIȚI

Fostul premier israelian Benjamin Netanyahu a compărut luni în faţa instanţei, în procesul de corupţie în care este inculpat, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Netanyahu, care a fost prim-ministru timp de 12 ani, până în iunie, respinge acuzaţiile de luare de mită, abuz de încredere şi fraudă, în dosare care au ca obiect presupuse favoruri pentru moguli de presă, sub forma unor reglementări favorabile în schimbul unei imagini pozitive în mass media. El este acuzat şi de primirea unor foloase necuvenite – cadouri cum ar fi trabucuri şi şampanie.


Citeşte şi: Pentagonul intensifică finanțarea programelor sale în Ucraina – Black News

Acum lider al opoziţiei, Netanyahu – primul şef al guvernului Israelului inculpat când încă deţinea funcţia – părea să zâmbească sub masca de protecţie de culoare neagră, la intrarea în tribunalul din districtul Ierusalim.

El a audiat mărturia fostului său purtător de cuvânt şi consilier Nir Hefetz, unul din puţinii foşti asistenţi ai premierului ajunşi martori ai acuzării.

„Netanyahu petrece cel puţin la fel de mult timp cu presa cât cu problemele de securitate, inclusiv cu chestiuni pe care cineva din afară le-ar considera prosteşti”, a declarat Hefetz în faţa instanţei.

Fostul premier în vârstă de 72 de ani nu este obligat să asiste la şedinţele de judecată şi nu a apărut prea des în instanţă. El nu a comentat pentru presă în timp ce în stradă susţinători ai săi scanda sloganuri care se auzeau până în sală. Acestora li se opunea un grup mic de protestatari anti-Netanyahu.

Citeşte şi: CDC modifică obiectivele pandemiei de la atingerea imunității de turmă – Black News

Procesul a polarizat societatea israeliană. De o parte, unii cetăţeni deplâng procedura, considerând că este o vânătoare de vrăjitoare din partea extremei stângi, împotriva unui lider popular de dreapta; de cealaltă, criticii lui Netanyahu salută un triumf al legii asupra corupţiei guvernamentale care a provocat agitaţie politică în Israel timp de doi ani.

După patru runde de alegeri fără un rezultat concludent, fostul aliat de extremă dreaptă al lui Netanyahu, Naftali Bennett, l-a răsturnat de la putere pe cel mai longeviv lider israelian, formând o coaliţie eterogenă la care participă formaţiuni de dreapta, centru, extremă stângă şi ale musulmanilor arabi.