DISTRIBUIȚI
NBC News

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a salutat luni decizia preşedintelui american Donald Trump de a reimpune sancţiuni împotriva Iranului, calificând-o drept „o decizie curajoasă”, informează Reuters, potrivit Agerpres.

„Această zi este una istorică”, a spus Netanyahu în faţa parlamentarilor din partidul său de dreapta Likud. „Aş dori să-i mulţumesc încă o dată preşedintelui SUA, Donald Trump, pentru această decizie curajoasă, fermă şi importantă. Cred ca aceasta contribuie la stabilitate, securitate şi pace”, şi-a exprimat convingerea premierul israelian.


Citește și : Zeci de elevi au fost răpiţi dintr-o şcoală din Camerun

SUA au reintrodus începând de luni sancţiunile împotriva sectoarelor petrolier şi financiar ale Iranului care au fost ridicare în timpul fostului preşedinte american Barack Obama, după ce în luna mai actualul lider de la Casa Albă, Donald Trump, a anunţat retragerea SUA din acordul internaţional privind programul nuclear iranian semnat în 2015 între Teheran şi marile puteri ale lumii. Opt ţări vor beneficia totuşi de o exceptare pentru importurile de petrol, inclusiv Turcia, şi probabil China şi India. Lista va fi anunţată mai târziu.

Uniunea Europeană a adoptat un mecanism pentru a le permite multinaţionalelor sale să rămână în Iran.

Pe 7 august a fost reintrodus de către Washington un prim set de sancţiuni, ceea ce i-a determinat pe constructorii de automobile Daimler şi PSA să renunţe la afacerile lor în Iran.

Donald Trump este convins că presiunea economică va determina Teheranul să accepte condiţiile sale privind un nou acord permanent privind programul nuclear iranian, deoarece documentul din 2015 nu pune condiţii decât pentru o perioadă de 10 sau 15 ani.

Citește și : Poliţiştii germani dezmembrează o reţea de traficanţi de persoane

Israelul se consideră o ţintă a Iranului dacă acesta s-ar dota cu arme nucleare, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu a dus o campanie viguroasă contra acordului încheiat în 2015 între Iran şi marile puteri asupra programului nuclear iranian.