DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Preşedintele parlamentului israelian (Knesset), Yuli Edelstein, şi-a anunţat miercuri demisia, pentru a evita să fie nevoit să se conformeze unui ordin al Curţii Supreme cerându-i organizarea alegerii unui succesor şi în timp ce se confruntă cu presiuni din partea opoziţiei, informează France Presse şi DPA, potrivit agerpres.

„Îmi dau demisia din funcţia de preşedinte al Knessetului”, a declarat Yuli Edelstein, membru al partidului de dreapta Likud al prim-ministrului în exerciţiu Benjamin Netanyahu, într-o adresă către parlamentari.


Citește și: Senatul american îi face pofta lui Trump: Acord ISTORIC de 2.000 miliarde de dolari pentru relansarea economiei

Acest anunţ neaşteptat ar putea deschide calea pentru alegerea unui preşedinte al parlamentului din rândul partidului Albastru-Alb al lui Benny Gantz, marele rival al lui Netanyahu.

Edelstein a criticat ingerinţa Curţii în problemele Knessetului şi a declarat că subminează principiile democratice.

Săptămâna trecută, el a blocat un vot programat în parlament pentru alegerea succesorului său.

Făcând aceasta, Edelstein a ignorat o scrisoare semnată de 61 de parlamentari şi a fost acuzat că acţionează antidemocratic.

Citește și: CUTREMUR puternic în Rusia. Pericolul producerii unui tsunami se menţine!

Albastru-Alb vrea să-l înlocuiască pe Edelstein cu unul dintre ai lor, dar Netanyahu a ameninţat că o astfel de acţiune ar face ca partidul său să se retragă din discuţiile de împărţire a puterii pentru a forma un guvern de uniune.

Israelul este în plin proces de formare a unui nou guvern după luni de incertitudine şi trei alegeri neconcludente, dintre care cele mai recente pe 2 martie. Dar dezacordurile dintre blocul de dreapta şi cel religios din jurul lui Netanyahu şi alianţa de centru-stânga Albastru-Alb a lui Benny Gantz continuă.

Gantz a primit ordinul de a forma un guvern la începutul acestei luni.