DISTRIBUIȚI
AP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat marţi că ţara sa va continua să desfăşoare operaţiuni militare în Siria, în contextul în care Rusia a declarat că va furniza un sistem antiaerian performant aliatului său sirian, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Vom continua să acţionăm pentru a preveni infiltrarea armatei iraniene în Siria, iar coordonarea militară între Forţele de apărare israeliene (IDF) şi armata rusă va continua şi ea”, a declarat Netanyahu în avionul care îl transporta la New York, unde va participa la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.


Citește și : Trump spune că nu se va întâlni cu Hassan Rouhani la New York, dar lasă o portiţă deschisă

În urmă cu o săptămână, şeful executivului israelian a promis că Israelul va continua să acţioneze împotriva prezenţei iraniene în Siria vecină aflată în război, unde un avion militar rusesc a fost accidental doborât în noaptea de 17 spre 18 septembrie de către antiaeriana siriană în cursul unui raid israelian.

Potrivit AFP, armata rusă şi-a îndreptat iniţial furia împotriva Israelului, pe care l-a considerat responsabil de această tragedie din cauza tirurilor cu rachete asupra unor ţinte din Latakia, în nord-vestul Siriei, tiruri care au fost lansate – potrivit Moscovei – de patru avioane F-16 israeliene.

Mai târziu, preşedintele rus Vladimir Putin a evocat o „succesiune de circumstanţe accidentale tragice”, părând să adopte un ton mai conciliant faţă de Israel.

Citește și : Americanii nu s-au decis încă dacă vor amplasa o bază militară permanentă în Polonia

Forţele israeliene au afirmat că aparatele sale au atacat un obiectiv al armatei siriene de unde sisteme implicate în fabricarea de arme erau pe cale să fie livrate de către Iran mişcării libaneze şiite Hezbollah.