DISTRIBUIȚI
ABC News

Israelul nu are ”nicio intenţie” de a revitaliza coloniile distruse din Cisiordania acum 18 ani, a indicat miercuri premierul israelian Benjamin Netanyahu, în urma criticilor de la Washington cu privire la o decizie de marţi a deputaţilor israelieni, relatează agenţia France Presse, potrivit agerpres

În 2005 Israelul s-a retras unilateral din Fâşia Gaza, evacuând coloniile evreieşti din această enclavă palestiniană, precum şi patru colonii din nordul Cisiordaniei, situate în apropierea oraşului Nablus.


Citește și : Kyriakos Mitsotakis anunţă luna alegerilor din Grecia

Legea votată pentru a permite această dezangajare le interzicea israelienilor să se deplaseze în zonele respective, dar un amendament adoptat marţi de către parlament le permite totuşi să revină în partea evacuată din nordul Cisiordaniei.

Acest vot face posibilă o eventuală legislaţie adoptată de autorităţile israeliene într-o colonie recreată fără aprobarea lor la Homesh, singura dintre cele patru colonii evreieşti din zona ai cărei locuitori au trebuit să fie evacuaţi cu forţa în 2005, înaintea distrugerii locurilor respective de către armata israeliană.

Deputaţii israelieni au anulat ”o lege discriminatorie şi umilitoare ce le interzicea evreilor să trăiască în zone ale patriei noastre istorice”, indică un comunicat al biroului premierului Benjamin Netanyahu, politician care din decembrie conduce unul dintre cele mai naţionaliste guverne din istoria Israelului.

”Acestea fiind zise, guvernul nu are nicio intenţie de a stabili noi comunităţi (evreieşti) în aceste zone”, adaugă textul.

Înainte de a reveni la putere ca urmare a victoriei partidului său, Likud, în alegerile din noiembrie, Netanyahu promisese să intensifice procesul de colonizare evreiască în Cisiordania, considerat de ONU drept un obstacol în calea păcii cu palestinienii şi ilegal din punctul de vedere al dreptului internaţional.

Citește și : Varşovia spune că axa Rusia-China este periculoasă

În contextul în care conflictul israeliano-palestinian pare să fi intrat într-o nouă spirală a violenţei de la începutul anului, în 20 februarie Consiliul de Securitate al ONU le-a cerut părţilor să dea dovadă de calm şi să se abţină de la orice act provocator.