DISTRIBUIȚI
Reuters

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat miercuri determinarea ţării sale de a-şi împiedica ‘inamicii’ să dobândească arma atomică, o declaraţie intervenită la câteva ore după ce statul evreu a recunoscut că a lansat un atac aerian în 2007 asupra unui ‘reactor nuclear’ în Siria, transmite AFP, conform agerpres.

Guvernul israelian, armata israeliană ‘şi Mossad (serviciul de informaţii) au împiedicat Siria să dezvolte o capacitate nucleară, iar întregul merit le revine’, a scris Netanyahu pe Twitter.


Citește și : Emmanuel Macron va ține un discurs în Congresul american, în timpul vizitei sale de stat la Washington

‘Poziţia israeliană a fost şi rămâne constantă: să-i împiedicăm pe inamicii noştri să dobândească arma atomică’, a subliniat el.

Aceasta este prima reacţie a lui Netanyahu după recunoaşterea oficială, miercuri, de către Israel a raidului împotriva sitului nuclear Al-Kibar din provincia estică siriană Deir Ezzor, întreprins în noaptea de 6 spre 7 septembrie 2007.

Această recunoaştere coincide cu o înmulţire a avertismentelor lansate de Israel împotriva întăririi prezenţei militare a Iranului în Siria, şi a apelurilor de modificare sau anulare a acordului încheiat de marile puteri cu Teheranul cu privire la programul nuclear iranian.

Premierul Netanyahu nu a nominalizat însă Iranul în scurtul său comunicat.

În cursul zilei, ministrul apărării, Avigdor Lieberman, afirmase că acest raid a servit ca mesaj pentru ‘toată lumea din Orientul Mijlociu’.

La rândul său, ministrul pentru serviciile de informaţii, Yisrael Katz, s-a referit voalat la un nou scenariu de acest tip. ‘Israelul nu ar permite niciodată ca arma nucleară să cadă în mâinile celor care îi ameninţă existenţa: Siria ieri, Iranul astăzi’, a avertizat el pe Twitter.

Citește și : SUA : Congresul alocă aproape 400 milioane de dolari pentru securitatea alegerilor