DISTRIBUIȚI
AFP

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a anunţat luni o atenuare a planului de reformă a justiţiei al guvernului său, într-o aparentă concesie faţă de protestele la nivel naţional din ultimele două luni şi îndoielile exprimate de aliaţi occidentali, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Dispunând de o majoritate parlamentară, Netanyahu părea hotărât să treacă prin legislativ pachetul de reforme până la vacanţa din 2 aprilie a Knessetului. Însă majoritatea prevederilor vor fi acum amânate până la reunirea din nou a parlamentului la 30 aprilie, au anunţat premierul şi aliaţii săi din coaliţia religios-naţionalistă.


Citeşte şi: Patriarhia Ortodoxă Greacă a Ierusalimului denunţă un ‘atentat odios’ la Mormântul Fecioarei Maria – Black News

Legislaţia ar schimba radical metoda de selectare a judecătorilor, aflată în centrul controversei, criticii acuzându-l pe premier că încearcă să reducă independenţa tribunalelor.

Netanyahu insistă, în schimb, că scopul este echilibrul între puterile în stat.

Comunicatul emis luni de coaliţie este formulat într-un limbaj mai circumspect decât proiectul original introdus la 4 ianuarie, dar aceasta afirmă că va continua să controleze puterea judecătorilor din comisia de selecţie pentru a folosi ceea ce este considerat un ‘veto automat’ la numirile magistraţilor.

Comunicatul se referă şi la amendamentele făcute duminică într-o şedinţă a Knessetului, prin care comisie de selecţie va fi extinsă de la 9 la 11 membri, dar cu o componenţă care lasă mai puţină influenţă guvernului.

Citeşte şi: Un fost soldat australian a fost arestat pentru o prespusă crimă de război – Black News

Netanyahu a cerut opoziţiei din parlament să se răzgândească, după ce aceasta a promis că va boicota votul în Knesset şi a încurajat demonstraţii de stradă care au găsit ecou chiar şi în rândul militarilor, de obicei deasupra politicii.

‘Întindem o mână oricui este preocupat cu adevărat de unitatea naţională şi de dorinţa de a ajunge la un acord’, se spune în comunicatul coaliţiei.