DISTRIBUIȚI
The Times of Israel

Evreii vor rămâne în Hebron „pentru totdeauna”, a declarat prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu miercuri seară în timpul unei rare vizite în oraşul din Cisiordania, informează DPA, scrie agerpres.

Netanyahu s-a exprimat în cadrul unei ceremonii memoriale de stat de comemorare a masacrului a 67 de evrei în 1929 de către o mulţime de arabi în oraş.


Citește și : Comisia pentru afaceri economice a PE a votat în favoarea numirii lui Christine Lagarde în fruntea BCE

„Vom rămâne în Hebron pentru totdeauna”, a spus Netanyahu. „Nu vom deposeda pe nimeni, dar nimeni nu ne va deposeda”, a adăugat el.

Este prima dată când Netanyahu vizitează Hebronul după 1998, când a vizitat oraşul în timpul primului său mandat.

De asemenea, a fost pentru prima dată când un prim-ministru israelian a participat la un eveniment de acest fel, organizat în Peştera Patriarhilor, potrivit The Jerusalem Post.

Hussein el-Sheikh, membru al comitetului central al partidului palestinian Fatah, a criticat vizita lui Netanyahu la Hebron într-o postare pe Twitter, declarând că ea serveşte „satisfacerii coloniştilor înaintea alegerilor israeliene”.

Alegerile generale sunt stabilite pentru 17 septembrie.

Până la începutul secolului XX, în Hebron trăiau atât musulmani cât şi evrei . În urma masacrului din 1929, forţele britanice, care controlau oraşul la acea vreme, i-au evacuat pe cetăţenii evrei din oraşul vechi.

Citește și : Legea care îl împiedică pe Boris Johnson să decidă un Brexit fără acord trece de un vot preliminar al parlamentului britanic

După cucerirea oraşului de către trupele israeliene în 1967, evreii s-au întors în oraşul vechi.

Hebronul este împărţit din 1998 într-o parte controlată de Autoritatea Palestiniană şi cealaltă de Israel. În partea controlată de Israel, 800 de colonişti evrei trăiesc înconjuraţi de aproximativ 50.000 de palestinieni.