DISTRIBUIȚI
AFP

Procesul în care Benjamin Netanyahu este judecat pentru corupţie s-a reluat marţi la Ierusalim, cu mărturia aşteptată a unui fost colaborator apropiat al ex-premierului israelian, într-un presupus caz de trafic de influenţă, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procesul a început anul trecut, când Netanyahu era încă prim-ministru.


Citeşte şi: Un număr record de americani și-au părăsit locul de muncă în septembrie – Black News

Devenit între timp doar şef al opoziţiei, Netanyahu s-a prezentat marţi dimineaţă la tribunalul districtual din Ierusalim, fiind însoţit de fiul său Avner şi de membri ai partidului său Likud (dreapta).

Dacă deschiderea procesului şi primele audieri au prilejuit manifestaţii pro şi anti-Netanyahu în faţa tribunalului, precum şi desfăşurarea unui important dispozitiv de poliţie, marţi situaţia era mai calmă, după cum au relatat reporteri de la faţa locului.

Marţi era aşteptată depoziţia lui Nir Hefetz, un fost purtător de cuvânt al lui Netanyahu, considerat martor cheie în dosarul ‘Bezeq’.

Benjamin Netanyahu, care a condus guvernul timp de 15 ani, a fost inculpat în noiembrie pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere în trei dosare. Unul dintre ele, cunoscut sub numele de ‘4.000’ sau ‘Bezeq’, după un grup israelian de telecomunicaţii, este deosebit de sensibil pentru fostul premier.

În acest dosar, Netanyahu este suspectat că a acordat favoruri guvernamentale care i-ar fi adus milioane de dolari proprietarului companiei Bezeq, în schimbul unei acoperiri mediatice favorabile premierului pe site-ul Walla al grupului.

Citeşte şi: Pentagonul observă o activitate militară NEOBIŞNUITĂ a Rusiei la graniţa cu Ucraina – Black News

Netanyahu şi-a pledat deja nevinovăţia în toate cele trei cazuri.

Marţi, avocaţii au cerut amânarea depoziţiei fostului său purtător de cuvânt, pentru a lua act de noile informaţii scurse în presă despre un alt dosar, afacerea ‘1.000’, în care fostul prim-ministru şi familia sa sunt acuzaţi de justiţie de primirea de cadouri (trabucuri de lux, sticle de şampanie şi bijuterii) de la personaje extrem de bogate.

Procurorul Liat Ben-Ari a răspuns instanţei că vrea să audă mărturia lui Nir Hefetz, însă doar cu privire la cazul ‘4.000’, pentru a le da timp lui Netanyahu şi avocaţilor săi să studieze noile elemente din afacerea ‘1.000’.