DISTRIBUIȚI

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut oficial marţi o derogare pentru a nu se prezenta duminică la deschiderea procesului său în care este acuzat de corupţie şi aceasta, în pofida avizului Ministerului Justiţiei, care a insistat asupra prezenţei sale, relatează AFP, potrivit agerpres.

Programat pentru mijlocul lunii martie, procesul premierului Netanyahu a fost amânat iniţial pentru 24 mai din cauza pandemiei de coronavirus. Măsurile de relaxare au permis redeschiderea şcolilor şi a tribunalelor, permiţând confirmarea acestei noi date.


Citește și : Un atac cibernetic asupra companiei aeriene britanice EasyJet a expus datele a milioane de clienţi

Procurorul general al Israelului, Avichai Mandelblit, l-a inculpat pe Netanyahu în noiembrie anul trecut, pentru corupţie, fraudă şi abuz de încredere, în trei dosare. Procesul trebuia să înceapă la jumătatea lui martie, dar a fost amânat pentru 24 mai din cauza epidemiei de coronavirus, în cadrul căreia s-au înregistrat în Israel peste 16.500 de cazuri şi 276 de decese.

Citește și : Şeful OMS îşi ia angajamentul că instituţia pe care o reprezintă va continua să conducă lupta împotriva pandemiei

Netanyahu şi-a început oficial duminică un nou mandat de prim-ministru, în fruntea unui guvern de uniune naţională cu fostul său adversar Benny Gantz. Premierul respinge toate acuzaţiile şi consideră că este victima unei conspiraţii a justiţiei.

În Israel, funcţia de prim-ministru nu asigură niciun fel de imunitate, însă potrivit unei decizii a Curţii Supreme inculparea nu duce la interdicţia de a ocupa postul sau de a forma un guvern.