DISTRIBUIȚI

Recenta moarte a unui palestinian autist, ucis din greşeală de un poliţist israelian la Ierusalim, este o „tragedie”, a declarat duminică premierul israelian Benjamin Netanyahu, care a transmis condoleanţe familiei îndoliate, relatează Reuters şi AFP, scrie agerpres.

Iyad Hallak, în vârstă de 32 de ani, a fost împuşcat mortal la 30 mai în Oraşul vechi din Ierusalim de poliţia israeliană, care a crezut că este înarmat.


Citește și : Juan Guaido apare pe străzile Venezuelei în mai multe înregistrări video

Mii de oameni au participat la funeraliile tânărului, desfăşurate sub sloganul #PalestinianLivesMatter, inspirat din deviza manifestaţiilor împotriva rasismului şi a violenţei poliţiei din SUA, #BlackLivesMatter.

„Ceea ce s-a întâmplat cu Iyad Hallak a fost o tragedie, e vorba de un bărbat cu handicap, cu autism, şi care era bănuit, ştim că din greşeală, că este terorist şi care se afla într-un loc foarte sensibil”, a spus Netanyahu, la opt zile după evenimente.

„Prezentăm condoleanţe familiei, şi cred că este un sentiment împărtăşit de întreaga opinie publică israeliană, precum şi de întregul guvern israelian”, a adăugat premierul israelian, menţionând că aşteaptă rezultatele anchetei cu privire la moartea bărbatului.

Citește și : O nouă serie de proteste paşnice în majoritatea oraşelor din SUA

Marele rabin al Ierusalimului şi un fost deputat israelian de dreapta, Yehudah Glick, au prezentat personal condoleanţe familiei celui ucis.

Glick, care militează pentru creşterea prezenţei evreieşti pe Esplanada Moscheelor – Muntele Templului pentru evrei – şi care a supravieţuit în 2014 unei tentative de asasinat, a fost atacat şi la ieşirea din cortul de doliu al familiei Hallak, fiind uşor rănit. Poliţia a arestat o persoană în cadrul acestui atac, calificat de Glick drept tentativă de linşaj.