DISTRIBUIȚI
AP

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a făcut marţi declaraţii apreciative la adresa razei de acţiune a rachetelor pe care le deţine ţara sa, într-un nou avertisment adresat Iranului cu o zi înainte de o conferinţă internaţională în cadrul căreia se va discuta despre Republica Islamică, informează AFP, scrie Agerpres.

În timpul unei vizite la o bază navală din Haifa (nord), Benjamin Netanyahu s-a declarat „impresionat” de ceea ce a văzut. „Rachetele pe care le vedeţi în spatele meu pot ajunge foarte departe şi atinge orice duşman, inclusiv slugile Iranului din regiunea noastră”, a declarat el potrivit biroului său de presă, într-o aparentă referire la mişcarea şiită libaneză Hezbollah, aliată a Iranului şi angajată militar în Siria.


Citește și : Noul şef al Pentagonului a efectuat o vizită în Irak

Netanyahu urmează să participe miercuri, la Varşovia, la o conferinţă internaţională ce va fi animată de prezenţa secretarului de stat american Mike Pompeo şi menită să „promoveze un viitor de pace şi securitate în Orientul Mijlociu”. Anunţând la începutul lui ianuarie această conferinţă, Pompeo a scos în evidenţă „influenţa destabilizatoare” a Iranului.

În condiţiile în care viziunea americană privind necesitatea exercitării unei presiuni maxime asupra Iranului nu reuşeşte să convingă alte ţări, Washingtonul şi Varşovia au extins agenda conferinţei cu nişte probleme mai generale ale stabilităţii regionale.

Cu toate acestea, Netanyahu a afirmat în ultimele zile că mijloacele de a contracara Iranul vor constitui principalul subiect al conferinţei.

La Varşovia, SUA urmează de asemenea să evoce propunerile de pace între Israel şi palestinieni. Jared Kushner, consilier şi ginere al lui Donald Trump, va susţine joi un discurs la această conferinţă.

Citește și : Stoltenberg: NATO pregăteşte măsuri defensive în contextul anulării Tratatului INF