DISTRIBUIȚI
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu chairs the weekly cabinet meeting at his Jerusalem office on August 2, 2015. AFP PHOTO / POOL / GALI TIBBON (Photo credit should read GALI TIBBON/AFP/Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a acuzat luni Iranul, duşmanul înveterat al Israelului, că a construit şi apoi a distrus un sit menit să fabrice arme nucleare, sit până acum necunoscut, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Cu hărţi şi programul de prezentare Powerpoint în sprijin, Netanyahu a făcut aceste afirmaţii în faţa presei la Ierusalim, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cruciale pentru supravieţuirea politică a premierului.


Citește și : Trump neagă orice amestec în cazarea vicepreşedintelui Pence la clubul său de golf din Irlanda

„Astăzi, dezvăluim că Iranul avea un alt sit nuclear secret”, a declarat de o manieră teatrală şeful guvernului israelian, afirmând că această dezvăluire se bazează pe documente originale iraniene, obţinute, potrivit lui, anul trecut de Israel.

Israelul acuză de mai mulţi ani Iranul că vrea să fabrice arme nucleare, în pofida dezminţirilor repetate ale Teheranului.

În 2018, Netanyahu a afirmat deja că Israelul dispune de „dovezi concludente” privind un plan secret pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba nucleară. El declarat atunci când se bazează pe „copiile exacte” a zeci de mii de documente originale iraniene obţinute cu preţul unei „formidabile reuşite în domeniul informaţiilor”.

Luni, Netanyahu a susţinut că aceleaşi „arhive” iraniene au dezvăluit identitatea unui alt sit strategic, la sud de Ispahan, oraş din centrul Iranului.

„În acest sit, Iranul a desfăşurat experienţe pentru a dezvolta arme nucleare (…), însă atunci când a realizat că noi am descoperit acest sit, iată ce au făcut ei: l-au distrus, pur şi simplu l-au şters de pe hartă”, a adăugat Netanyahu.

El a lansat la adresa Iranului: „Israelul ştie ce faceţi, Israelul ştie când faceţi şi Israelul ştie unde faceţi”.

Citește și : Rusia şi-a achitat datoriile faţă de Consiliul Europei

Premierul israelian se opune vehement acordului asupra programului nuclear iranian din care s-a retras administraţia americană a lui Donald Trump, aliat apropiat al lui Netanyahu.

În prezent, el se află pe ultima sută de metri a unei campanii electorale puternic disputate, pentru a se putea menţine în fruntea guvernului după alegerile din 17 septembrie.