DISTRIBUIȚI
DW

Un bărbat saudit a fost eliberat din închisoare după aproape 10 ani, după ce a fost arestat în adolescenţă pentru participare la proteste antiguvernamentale, informează joi DPA, potrivit agerpres.

Rudele au postat miercuri un videoclip pe reţelele sociale care îl arată pe Ali al-Nimr reunit cu familia sa. El este nepotul popularului cleric şiit Nimr Baqr al-Nimr, executat in 2016.


Citește și : Turcia deportează mai mulţi migranţi pentru distribuirea unor postări ‘provocatoare’ pe social media

Ali al-Nimr a fost arestat când avea 17 ani pentru participare la proteste în Qatif, Provincia Estică, împreună cu alţi doi tineri în 2012. Ei au fost condamnaţi la moarte.

La începutul acestui an, autorităţile au declarat că verdictul celor trei bărbaţi a fost comutat la 10 ani de închisoare, inclusiv timpul petrecut deja în închisoare.

Sentinţele revizuite au venit după un ordin regal emis anul trecut de a desfiinţa condamnările la moarte pentru infracţiuni ce ar fi fost comise de minori.

Citește și : Captură record de metamfetamină în Laos

 

Ceilalţi doi bărbaţi, Abdullah al-Zaher şi Dawood al-Marhoun, sunt încă în închisoare, potrivit Amnesty International.

Unchiul lui Al-Nimr, clericul, a fost condamnat pentru incitare la revoltă sectară în regatul majoritar sunit, după un proces criticat de grupuri internaţionale pentru apărarea drepturilor omului. El a fost executat împreună cu alte 47 de persoane despre care guvernul saudit a declarat că au fost condamnate pentru acuzaţii legate de terorism.