DISTRIBUIȚI

Capitala nepaleză Kathmandu a fost joi dimineaţa scena unor ciocniri sporadice între poliţie şi protestatari, după ce o facţiune a Partidului Comunist aflat la guvernare a făcut apel la o zi de grevă naţională în semn de protest faţă de dizolvarea parlamentului, la sfârşitul anului trecut, relatează dpa şi Reuters, potrivit agerpres.

Circa 70 de protestatari, inclusiv un fost premier, au fost reţinuţi, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei.


Citeşte şi: TRIPLU transplant reuşit la New York. Faţă şi mâini noi pentru un pacient de 22 de ani

Greva a perturbat viaţa obişnuită a nepalezilor, determinând o oprire parţială a activităţilor comerciale.

În Kathmandu, mii de oameni s-au adunat pe străzi şi au scandat sloganuri împotriva preşedintei Bidya Devi Bhandari şi premierului Khadga Prasad Sharma Oli, care au luat decizia dizolvării parlamentului, în decembrie.

Un taxi a fost incendiat, dar nu au fost raportate incidente soldate cu rănirea gravă a unor persoane, a menţionat poliţia.

Adversarii premierului Oli au calificat drept neconstituţională dizolvarea legislativului, împotriva căreia au fost depuse mai multe petiţii la Curtea Supremă, care ar urma să se pronunţe în legătură cu acest subiect în cursul lui februarie.

Citeşte şi: 140.000 de chilieni au fost vaccinaţi într-o singură zi

În ce-l priveşte, premierul a argumentat că a fost obligat să ia această decizie pentru că mai mulţi colegi de partid au încercat să-l împiedice să-şi pună în practică agenda şi au vrut să-l demită printr-un vot de neîncredere.

Partidul Comunist din Nepal, format prin fuziunea formaţiunii marxist-leniniste a lui Oli cu o formaţiune maoistă, după ce alianţa lor a câştigat alegerile legislative din 2017, a fost marcat ulterior de o întreagă serie de conflicte interne.

După dizolvarea parlamentului au fost convocate şi alegeri legislative anticipate, care ar urma să aibă loc pe 30 aprilie şi 10 mai în ţara himalayană.