DISTRIBUIȚI
Reuters

Trei sferturi dintre germani nu cred că Angela Merkel va reuşi să obţină o soluţie europeană la disputa pe tema imigraţiei ce tensionează relaţiile cancelarului cu aliaţii săi bavarezi din guvern, indică un sondaj difuzat miercuri, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Uniunea Creştin-Socială (CSU), ramura bavareză a Uniunii Creştin-Democrate (CDU), partidul lui Merkel, i-a dat luni cancelarului un termen de două săptămâni pentru a obţine un acord cu aliaţi europeni, după ce guvernul german de coaliţie era aproape să eşueze din cauza disputei în legătură cu imigraţia dintre creştin-democraţi şi social-democraţi.


Citeşte şi: O explozie ‘minoră’ a provocat evacuarea unei staţii de metrou din Londra – VIDEO

Sondajul, realizat pe un eşantion de 5.038 de persoane de către institutul Civey pentru cotidianul Die Welt, arată că 74,7% dintre cei chestionaţi s-au declarat sceptici, în timp ce 18,1% cred că Merkel va purta cu succes negocieri.

Horst Seehofer, liderul CSU şi ministru de interne al Germaniei, doreşte returnarea migranţilor deja înregistraţi într-o altă ţară a UE, dar Merkel se opune oricărei măsuri unilaterale care să contravină politicii sale de deschidere din 2015 şi care să îi submineze autoritatea.

Ministrul de interne bavarez Joachim Herrmann (CSU) s-a declarat optimist la postul Deutschlandfunk că Angela Merkel va încheia acorduri bilaterale cu alte ţări membre ale UE privind returnarea migranţilor.

Herrmann a subliniat comentariile lui Seehofer potrivit cărora vor avea loc pregătiri în cazul unui eşec al Angelei Merkel, astfel că, începând cu prima săptămână din iulie, poliţia federală ar putea returna migranţi înregistraţi în altă parte.

”Este necesar aceasta. Nu mai putem să ne uităm cum are loc un turism al refugiaţilor pe cuprinsul Europei”, a declarat Herrmann.

Citeşte şi: SUA se retrag OFICIAL din Consiliul Drepturilor Omului al ONU

Potrivit declaraţiilor ministrului bavarez, returnarea de la 1 iulie a migranţilor înregistraţi deja în alte ţări ale UE va fi o măsură legală. ”Este legislaţia existentă”, a spus el.

Liderul grupului parlamentar al CDU/CSU, Volker Kauder, a avertizat în legătură cu o acţiune unilaterală a Germaniei privind politica refugiaţilor. ”Cred că, în cele din urmă, putem soluţiona problema cu vecinii noştri europeni, şi nu de unii singuri”, a declarat Kauder la postul ZDF, exprimându-şi optimismul că Angela Merkel va reuşi să încheie acorduri cu parteneri europeni pentru returnarea refugiaţilor.

Cancelarul austriac Sebastian Kurz se va întâlni probabil cu Angela Merkel şi cu alţi lideri europeni în această săptămână pentru a discuta despre migraţie, a mai spus Kauder.