DISTRIBUIȚI
Twitter

Negocierile privind pacea în Afganistan sunt „pe calea cea bună”, a declarat joi reprezentantul special al SUA pentru reconciliere în Afganistan, Zalmay Khalilzad, subliniind totuşi că mai sunt multe de făcut, relatează AFP, potrivit agerpres.

„Drumurile către pace nu sunt adesea o linie dreaptă” şi „situaţia în Afganistan este complexă”, dar „suntem pe drumul cel bun, împreună”, a scris el, referindu-se la un mesaj scris pe Twitter de preşedintele Donald Trump care a declarat miercuri că „discuţiile avansează”.


Citește și : Forumul de Afaceri Republica Moldova-România se desfăşoară la Chişinău

„Am făcut progrese semnificative în două chestiuni esenţiale: lupta împotriva terorismului şi retragerea trupelor”, a scris reprezentantul american pentru pace în Afganistan într-o serie de patru mesaje postate pe Twitter.

Dar, a spus el, „asta nu înseamnă că am terminat”. ”Nu am terminat nici măcar cu aceste întrebări şi trebuie să mai lucrăm la alte chestiuni vitale cum ar fi dialogul inter-afgan şi o încetare a focului totală”, a explicat responsabilul american.

SUA şi talibanii au purtat discuţii directe din vară în încercarea de a pune capăt celui mai îndelungat conflict din istoria SUA.

O delegaţie americană a negociat şase zile cu reprezentanţi ai talibanilor săptămâna trecută la Doha, unde grupul insurgent are un birou politic.

Ambele părţi au semnalat „progrese” şi Khalilzad a afirmat că a fost elaborat un „proiect de acord”. Ei au convenit să continue negocierile, însă nu a fost anunţată nicio dată în mod public.

Reprezentantul SUA a criticat, de asemenea, ”scepticii” care s-au grăbit să judece prima parte a unui efort mult prea mare ca şi cum s-ar fi ajuns la un acord.

Citește și : Președintele Serbiei i-a cerut ajutorul lui Trump pentru găsirea unei soluţii sustenabile şi durabile pentru Kosovo

„Un război de patruzeci de ani nu va fi rezolvat într-o singură întâlnire”, a avertizat el.

Guvernul afgan şi-a manifestat în repetate rânduri frustrarea faţă de aceste negocieri la care nu este invitat.