DISTRIBUIȚI
The Irish Times

Negocierile privind Brexit-ul vor intra probabil în luna luna noiembrie în vederea definitivării unui acord asupra termenilor retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, inclusiv a unei înţelegeri pentru evitarea aşa-numitei ‘frontiere dure’ pe insula Irlanda, a declarat marţi ministrul de externe irlandez Simon Coveney, citat de Reuters, scrie Agerpres.

”Există aşteptarea ca partea britanică să introducă unele amendamente juridice care sper că vor fi utile. Pur şi simplu nu ştim deocamdată dacă acest lucru poate fi baza pentru un pas înainte semnificativ până la reuniunea Consiliului de săptămâna viitoare”, a spus Coveney într-o conferinţă de presă organizată la Dublin.


Citește și : Ambasadoarea SUA la ONU a demisionat

”Ceea ce ştim însă este că procesul negocierilor s-a intensificat în această săptămână în încercarea de a găsi o modalitate de a avansa în privinţa evitării unei frontiere dure, dar estimez că va fi necesară şi luna noiembrie pentru a obţine un acord; vom şti mult mai multe lunea şi marţea viitoare”, a adăugat şeful diplomaţiei irlandeze.

Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la finalul lui martie 2019. UE insistă să nu fie creată o ‘frontieră dură’ între provincia britanică Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, astfel încât Irlanda de Nord să rămână în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană, ceea ce însă ar crea o frontieră între Irlanda de Nord şi restul Regatului Unit, lucru inacceptabil pentru guvernul Londra, care consideră că astfel s-ar compromite integritatea teritorială a ţării.

Liderii statelor UE speră ca la Consiliul European din 17-18 octombrie să convină un acord final privind Brexitul care în principiu să fie acceptabil şi pentru guvernul de la Londra, astfel încât pe 17-18 noiembrie să se poată desfăşura un summit special la care ar urma să fie definitivată declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană.

Citește și : NATO îşi va testa capacitatea de a opri şi respinge o ofensivă lansată împotriva Norvegiei dinspre Rusia

Unii oficiali europeni susţin că un acord cu Londra încheiat în decembrie acest an sau chiar în luna ianuarie 2019 ar lăsa aproximativ suficient timp pentru a fi ratificat de parlamentele britanic şi din statele UE.