DISTRIBUIȚI
Facebook

Negocierile pentru salvarea acordului nuclear iranian vor fi reluate joi, după o pauză la începutul săptămânii, deoarece ţările încă parte la pact au cerut timp pentru a studia propunerile iraniene, a anunţat marţi negociatorul iranian aflat la Moscova, relatează AFP, potrivit agerpres

”Am considerat că este necesar în acest stadiu să consult autorităţile ruse pentru a continua joi discuţiile într-o atmosferă constructivă şi de perspectivă”, a declarat adjunctul ministrului de externe, responsabil cu dosarul nuclear, Ali Bagheri, potrivit iribnews, site-ul televiziunii de stat.


Citește și : Demisie-ŞOC în Ungaria! Un viceministru este acuzat de corupţie

Negocierile pentru salvarea acordului nuclear cu Iranul au fost reluate pe 29 noiembrie, după o pauză de cinci luni, dar au fost din nou întrerupte de vineri deoarece ţările încă parte la acest pact au cerut timp pentru a studia propunerile Iranului.

Cu câteva ore înainte de această declaraţie, Franţa a apreciat că propunerile formulate de Teheran nu constituie ”o bază rezonabilă” pentru a salva acordul menit să împiedice Teheranul să se doteze cu armă nucleară.

”Timpul se scurge pentru că Iranul îşi urmăreşte programul său nuclear pe o traiectorie extrem de îngrijorătoare”, a insistat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei franceze Anne-Claire Legendre.

La rândul său, Bagheri a apreciat marţi că propunerile făcute de ţara sa reprezintă ”iniţiative foarte utile şi constructive care ar putea avansa procesul de negociere”.

Citește și : Lituania prelungeşte starea de urgenţă la frontiera cu Belarus

Încheiat în 2015 între Republica Islamică şi marile puteri (Statele Unite ale Americii, Rusia, China, Franţa, Germania, Regatul Unit), acordul este afectat după retragerea unilaterală a Statelor Unite în 2018 şi restabilirea sancţiunilor, determinând Teheranul să renunţe la majoritatea angajamentelor sale.

Acordul ar oferi Teheranului ridicarea unei părţi din sancţiunile care îi sufocă economia în schimbul unei reduceri drastice a programului său nuclear, plasat sub control strict al ONU.