DISTRIBUIȚI

Partidele politice germane ar trebui să stabilească până la mijlocul lunii octombrie cine va lua parte la discuţiile formale de coaliţie, după ce social-democraţii au câştigat la o diferenţă foarte mică alegerile naţionale de duminică, a afirmat joi liderul adjunct al Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului în exerciţiu Angela Merkel, transmite Reuters, potrivit agerpres.

„Până la mijlocul lunii octombrie trebuie să se clarifice în ce direcţie mergem”, a declarat pentru postul naţional de radio Deutschlandfunk Jens Spahn, ministru al sănătăţii şi vicepreşedinte al CDU.


Citeşte şi: 100 de morţi într-o revoltă din închisoare! Preşedintele ţării declară ‘situaţie excepţională’ – Black News

Atât SPD, de centru-stânga, cât şi blocul conservator al lui Merkel, care a înregistrat o scădere record la vot, vor avea nevoie de Partidul Liberal Democrat, de centru-dreapta (FDP) şi de Verzii (ecologişti) ca parteneri pentru a obţine o majoritate parlamentară necesară formării unei coaliţii guvernamentale.

Verzii au declarat miercuri că au avut o primă rundă „bună” de discuţii exploratorii cu FDP, deşi aceste două formaţiuni sunt pe poziţii diferite privind alegerea principalului partid căruia să i se alăture ca să formeze o coaliţie. Verzii favorizează o coaliţie în trei cu liberalii şi SPD, în timp ce FDP ar prefera ca cele două partide mai mici să se alăture blocului CDU/CSU al lui Merkel.

Citeşte şi: Polonia cumpără mai multe elicoptere americane – Black News

Spahn a spus că nu este momentul să se discute dacă Armin Laschet, candidatul conservatorilor la succesiunea lui Merkel, să rămână în funcţie, menţionând că partidul său a fost de acord ca Laschet să conducă discuţiile exploratorii de coaliţie, împreună cu premierul bavarez Markus Soeder.

Pe de altă parte, Jens Spahn a dat vina atât pe gestionarea campaniei electorale, cât şi pe lipsa de unitate a CSU şi CDU pentru înfrângerea electorală suferită. „Trebuie asumat acest lucru. Toţi împărtăşim responsabilitatea”, a declarat politicianul german.