DISTRIBUIȚI
Armenia News

Liderii celor 27 de state membre ale UE s-au întâlnit marţi prin videoconferinţă şi urmau să decidă închiderea frontierelor externe ale Uniunii Europene cu scopul de a încerca să stopeze răspândirea pandemiei provocate de noul coronavirus, al cărei epicentru a devenit Europa, potrivit France Presse, scrie agerpres.

Cei 27 urmează să aprobe o propunere a Comisiei Europene de interzicere a călătoriilor „neesenţiale” spre UE pe o durată iniţială de 30 de zile în cursul acestei a doua reuniuni la vârf, organizată la distanţă, în decurs de o săptămână. Ei ar urma de asemenea să precizeze din ce moment s-ar aplica această măsură.


Citește și : Membrii guvernului polonez, testaţi negativ pentru coronavirus, ies din carantină

Această închidere a frontierelor externe ale UE cuprinde un anumit număr de excepţii (cetăţeni europeni şi familiile lor, rezidenţi de perioadă îndelungată, britanici, diplomaţi, personal medical, cercetători… ).

Preşedintele francez Emmanuel Macron, care a anunţat luni seara o izolare a populaţiei în Franţa, a declarat că această măsură ar intra în vigoare de marţi la amiază.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a insistat asupra necesităţii pentru Cei 27 de a-şi coordona acţiunile în interiorul blocului comunitar, în timp ce mai multe state membre şi-au închis parţial frontierele, precum Germania, sau total, ca Spania, şi a subliniat importanţa unei libere circulaţii a bunurilor, în special a produselor medicale.

Până în prezent, zece ţări membre ale UE şi din spaţiul Schengen au introdus controale la frontierele lor.

„Cetăţeni ai Uniunii Europene sunt nu numai blocaţi în străinătate, ci şi în Europa şi aceasta trebuie să înceteze”, şi-a exprimat regretul marţi Ursula von der Leyen într-un mesaj pe Twitter, cu puţin timp înainte de a participa la videoconferinţă.

În faţa coronavirusului, ţările europene au adoptat politici mai mult sau mai puţin drastice: unele, ca Italia, Spania şi Franţa, au optat pentru o izolare a populaţiei, în timp ce Olanda exclude o astfel de soluţie, mizând pe dezvoltarea unei imunităţi colective.

Preşedinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, şi preşedintele Eurogroup, Mario Centeno, asistă de asemenea la această reuniune extraordinară a Celor 27 sub preşedinţia lui Charles Michel, care ar urma de asemenea să abordeze problema măsurilor economice în faţa coronavirusului.

Luni seara, cei 27 de miniştri de finanţe din UE au promis „să facă tot ce este necesar” pentru a răspunde dificultăţilor economice generate de epidemie, dar fără a recurge pentru moment la Fondul de salvare al zonei euro (MES).

Citește și : Macedonia de Nord amână alegerile legislative de pe 12 aprilie

Acest mecanism fusese creat în 2012 în timpul crizei datoriilor suverane pentru a veni în ajutor statelor care se confruntau cu probleme de finanţare pe pieţe.

Între reticenţele tradiţionale ale ţărilor din nordul Europei, precum Germania, altele, ca Italia, consideră că un astfel de semnal ar putea mai mult să îngrijoreze decât să asigure pieţele.

Comisia Europeană a promis o „flexibilitate maximă” în aplicarea reglementărilor europene asupra bugetelor statelor, în special asupra deficitului şi a faimoasei „reguli de 3%”. Ea s-a angajat de asemenea să fie mai conciliantă cu ajutoarele de stat.