DISTRIBUIȚI
hepta

Negociatorul-şef al Marii Britanii pentru Brexit, ministrul David Davis, a estimat joi că s-au făcut ‘paşi înainte’ în negocierile cu Uniunea Europeană, chiar dacă potrivit omologului său european Michel Barnier ‘mai este încă de lucru’, informează AFP, conform agerpres.

‘Realizăm progrese considerabile’ asupra subiectelor care contează, a afirmat Davis la finalul celei de-a patra runde de negocieri între UE şi Marea Britanie, care a avut loc săptămâna aceasta la Bruxelles.


Citeşte şi: HAOS pe cele mai mari aeroporturi din lume. Sistemul de check-in este paralizat

Cu toate acestea, Barnier a temperat entuziasmul colegului său britanic, chiar dacă a luat notă de ‘o nouă dinamică’ stabilită prin discursul premierului Marii Britanii, Theresa May, vineri, în Italia.

‘Găsesc pozitiv că discursul Theresei May a permis deblocarea unei situaţii şi a conferit o nouă dinamică acestei negocieri’, a comentat francezul. ‘Însă suntem încă departe de momentul în care vom putea constata progrese suficiente asupra principiului acestei retrageri ordonate’, a adăugat Barnier, estimând că vor fi necesare ‘mai multe săptămâni sau mai multe luni’.

Britanicii fac presiuni asupra omologilor lor europeni în vederea accederii la a doua fază a negocierilor, în timpul căreia să fie abordată problema viitoarei relaţii între cele două părţi.

Cei 27 de membri ai UE au condiţionat această trecere, prevăzută în calendarul iniţial să aibă loc în toamna lui 2017, de ‘progrese semnificative’ în cele trei domenii considerate prioritare: garantarea drepturilor cetăţenilor europeni, graniţa cu Irlanda şi angajamentul financiar al Londrei faţă de UE.

Citeşte şi: Naţionaliştii ucraineni au protestat în faţa Consulatului General al României din Cernăuţi

Or, pare din ce în ce mai improbabil ca cei 27 de membri ai UE să înregistreze progrese semnificative în timpul viitorului summit european care se va desfăşura pe 19 şi 20 octombrie la Bruxelles.

Printre subiectele spinoase, Michel Barnier a subliniat incapacitatea celor două tabere de a ajunge la o înţelegere asupra autorităţii Curţii de Justiţie a UE (CJUE), care în opinia sa ar trebui să aibă un ‘rol indispensabil’ în garantarea drepturilor cetăţenilor UE instalaţi în Marea Britanie odată Brexitul încheiat.

La rândul său, Londra a propus integrarea deplină a acordului de retragere în legea britanică, pentru ca cetăţenii europeni să se poată adresa tribunalelor ţării în caz de probleme.