DISTRIBUIȚI
Twitter

Delegaţia pentru dialog a gherilei columbiene ELN (Armata de Eliberare Naţională), care se afla de patru ani în Cuba după întreruperea convorbirilor cu guvernul de la Bogota, a informat duminica aceasta că revine în Columbia în cadrul noilor negocieri de pace promise de preşedintele columbian Gustavo Petro, a anunţat duminică ministrul de externe cubanez, citat luni de France Presse, potrivit agerpres.

„Delegaţia de pace a ELN a părăsit teritoriul cubanez duminică, 2 octombrie”, a anunţat ministrul cubanez Bruno Rodriguez Parrilla pe Twitter.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

„Venezuela salută executarea protocoalelor convenite între guvernul Republicii Columbia şi Armata de Eliberare Naţională pentru revenirea în siguranţă şi garantată a delegaţiei de pace rămase în Cuba”, a afirmat la rândul său pe Twitter vicepreşedinta venezueleană Delcy Rodriguez.

AFP nu a putut stabili imediat locul unde se afla delegaţia, în contextul în care era în plan să tranziteze Venezuela.

Postul de radio columbian Radio Caracol a difuzat duminică o fotografie a delegaţiei pe o pistă în faţa unui avion al companiei aeriene venezuelene Conviasa, indicând că unul dintre liderii mişcării, Pablo Beltran, făcea parte din grup.

De inspiraţie ghevaristă, ELN este ultima gherilă încă activă în Columbia, după ce Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au semnat un acord de pace în 2016.

Învestit în august, preşedintele columbian Gustavo Petro, primul preşedinte de stânga şi el însuşi fost membru de gherilă, lucrează la un plan de „pace totală” pentru a pune capăt violenţelor din ţara sa după mai bine de 50 de ani de lupte neîncetate.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

El şi-a afirmat în special dorinţa de a negocia cu ELN, dar şi cu disidenţi ai ex-FARC (care resping acordul din 2016), sau de a discuta cu bandele de traficanţi de droguri predarea lor în faţa justiţiei.

Cea mai mare facţiune disidentă a FARC din Columbia, care a respins acordul de pace din 2016, a anunţat la sfârşitul lunii septembrie suspendarea atacurilor împotriva forţelor de securitate pentru a obţine o încetare bilaterală a focului.