DISTRIBUIȚI

sursa foto:  BBC

Cel puţin 2.600 de case au fost arse săptămâna trecută în zone locuite de musulmanii Rohingya în nord-vestul Myanmarului, a anunţat sâmbătă guvernul birmanez, transmite Reuters.

Guvernul din Myanmar a anunţat că locuinţele au fost arse de către Armata de Salvare Arakan Rohingya, grupare militantă creată în vara anului trecut şi care din luna octombrie atacă forţele de securitate.


Însă musulmanii Rohingya care fug în Bangladesh susţin că în prezent are loc o campanie de crime şi incendieri efectuată de armata birmaneză şi care vizează alungarea lor din ţară.

Aproximativ 58.600 de membri ai comunităţii Rohingya au fugit de violenţele din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, şi s-au refugiat în ţara vecină Bangladesh, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). Peste 400.000 de refugiaţi plecaţi anterior ca urmare a violenţelor din Myanmar trăiesc deja în Bangladesh.

Pe de altă parte, ONU a anunţat sâmbătă că cel puţin 250.000 de persoane sunt private de ajutoarele alimentare în nord-vestul Myanmarului, unde distribuirea hranei de către Programul Alimentar Mondial (PAM) a fost suspendată din cauza luptelor dintre armată şi rebelii Rohingya.

”Toate operaţiunile de furnizare a ajutorului alimentar în statul Rakhine au fost suspendate de la începutul atacurilor, ceea ce afectează 250.000 de persoane strămutate şi alte populaţii vulnerabile”, a explicat Pierre Peron, purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru coordonarea operaţiunilor umanitare.

Cel puţin un milion de etnici Rohingya trăiesc în Rakhine şi de mai multe decenii ei fac obiectul persecuţiilor, inclusiv al restricţiilor asupra libertăţii de mişcare. Armata birmaneză a anunţat că desfăşoară operaţiuni contra ‘teroriştilor extremişti’ pentru a-i proteja pe civili.