DISTRIBUIȚI
afp

Fostul primar al oraşului San Salvador, Nayib Bukele (37 de ani), a fost ales duminică preşedinte al Republicii El Salvador, sub promisiunea de a pune capăt bipartitismului stânga-dreapta, care durează de la încheierea războiului civil din 1992, informează AFP, potrivit agerpres.

Bukele a candidat din partea micului partidului conservator Marea Alianţă pentru Unitate (Gana), care l-a primit după expulzarea sa din partidul de stânga Frontul de Eliberare Natională Farabundo Martí (FMLN, fostă gherilă) şi a fost favorit în toate sondajele de opinie din perioada campaniei electorale.


Citeşte şi: Pentagonul trimite mii de militari la graniţa cu Mexicul

Îmbrăcat în jeanşi, cu jachetă din piele, şapcă de baseball şi purtând barbă, stilul său relaxat i-a pus în umbră pe principalii săi contracandidaţi, Carlos Calleja (42 de ani), un om de afaceri extrem de bogat, dar şi pe fostul ministru al afacerilor externe, Hugo Martinez (51 de ani), din partea FMLN.

Supranumit „rândunica”, emblema partidului său, Nayib Bukele, fiul unui notabil din cadrul comunităţii arabe, de origine palestiniană, a devenit copilul teribil al politicii salvadoriene. Familia sa a avut legături cu gherila, ascunzând chiar o parte din liderii săi clandestini în timpul războiului civil. După instaurarea păcii şi integrarea FMLN în jocul democratic, Nayib Bukele a fost ales în 2012 primar în Nuevo Cuscatlan, la periferia capitalei San Salvador, din partea FMLN. A devenit apoi primar al capitalei, din partea aceluiaşi partid, în perioada 2015-2018. În 2017 este însă exclus din FMLN, după un scandal cu o consilieră municipală. Potrivit observatorilor, partidul a profitat de acest pretext pentru a-l îndepărta pe tânărul care începuse să pună în umbră vechea gardă. Renovarea şi securizarea centrului istoric al capitalei i-au câştigat lui Bukele încrederea tineretului.

Citeşte şi: Un avion s-a prăbuşit peste un cartier rezidenţial din California. 5 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Sfidând codurile tradiţionale, Bukele nu a ezitat să împărtăşească interesul tinerilor salvadorieni pentru paint-ball sau sporturile extreme, desfăşurând, de asemenea, o campanie eficientă pe reţelele sociale. Ţinta atacurilor sale a fost corupţia celor două partide care domină viaţa politică a ţării de aproape 30 de ani. A susţinut, de asemenea, că există suficienţi bani pentru toţi cetăţenii, „dacă nu fură nimeni”. „Nu vom permite să fim guvernaţi mereu de aceleaşi persoane. Vom scrie Istoria”, a promis tânărul politician. Ca să îşi poată îndeplini pariul, noul preşedinte al El Salvator trebuie să încheie un acord guvernamental cu majoritatea parlamentară şi să rupă blestemul dublu al violenţei bandelor criminale şi al sărăciei, care determină mii de salvadorieni să-şi părăsească ţara.