DISTRIBUIȚI
Sputnik

Poliția rusă a anunțat că a reținut peste 400 de persoane, printre care se numără politicianul opoziției Aleksei Navalnîi, care demonstrau la Moscova pentru a cere pedepsirea ofiţerilor implicaţi în cazul de înscenare contra jurnalistului Ivan Golunov, relatează Reuters, potrivit mediafax.

Golunov a fost acuzat de trafic de droguri și arestat la domiciliu, marţi acuzațiile împotriva lui au fost retrase şi a fost pus în libertate.


Jurnalist al site-ului de investigații Meduza, cunoscut pentru anchetele sale privind corupţia de la primăria Moscovei sau privind practici ilegale în sectoare opace precum microcreditul şi pompele funebre, Ivan Golunov se află în arest la domiciliu de sâmbătă.

Citește și : Poliţia cipriotă a găsit cadavrul celei de-a șaptea victime a criminalului în serie

Susţinătorii lui Golunov au denunţat un dosar fabricat în întregime, ca represalii pentru anchetele sale. Jurnalistul afirmă că stupefiantele descoperite de poliţişti nu-i aparţin şi i-au fost plasate fără ştiinţa lui.

Analizele realizate la cererea justiţiei nu au relevat nicio urmă de droguri în sângele său şi niciunul dintre pachetele cu droguri confiscate nu aveau amprentele sale, potrivit avocaţilor săi.

Cazul a provocat un val de solidaritate în societatea rusă, susţinerile acumulându-se, de la ziare independente până la media de stat şi chiar la unii înalţi responsabili politici.

Aproximativ 1.000 de oameni au participat la protestul din centrul capitalei, scandând ”Rusia va si liberă”, ”Rusia fără Putin” și ”Jos Putin”, în timp ce polițiștii i-au avertizat să nu încalce legea și au blocatt accesul pe câteva străzi.

Unii dintre protestatari au purtat tricouri inscripționate cu mesaje precum ”Eu sunt/Noi suntem Ivan Golunov”, mesaj care apare luni ca titlu pe prima pagină a principalelor trei cotidiene din Rusia.

Poliția anunțase mai devreme că au fost arestate peste 200 de persoane

Citește și : Mexic: Vânzarea avionului prezidenţial va ajuta la finanţarea unui plan de control al migraţiei