DISTRIBUIȚI
© Sputnik / Moscow City Court

Opozantul rus încarcerat Alexei Navalnîi a criticat joi giganţii americani ai internetului Google şi Meta pentru decizia acestora de a suspenda publicitatea în Rusia în urma agresiunii acesteia asupra Ucrainei, decizie pe care el o consideră benefică regimului preşedintelui Vladimir Putin întrucât afectează indirect şi modelul comunicaţional al opoziţiei ruse, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

”Internetul ne permite evitarea cenzurii. Dar, în acelaşi timp, Google şi Meta, închizându-şi publicitatea în Rusia, au privat opoziţia de posibilitatea desfăşurării campaniilor anti-război, oferindu-i astfel un cadou grandios lui Putin”, notează Navalnîi într-o scrisoare transmisă din închisoare şi citită în deschiderea unui forum pe tema democraţiei care se desfăşoară la Copenhaga.


Citește și : Un emisar special ucrainean se aşteaptă ca ţara sa să primească statutul de candidat la aderarea la UE

Opozantul rus subliniază că organizaţia sa şi-a bazat toate activităţile pe tehnologia informaţiei şi aşa a avut un mare succes, ”inclusiv atunci când era practic interzisă”.

Navalnîi se află în închisoare din ianuarie 2021, când a fost arestat pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok. Autorităţile ruse au considerat că, părăsind ţara, Navalnîi încălcase condiţiile de eliberare condiţionată după o condamnare anterioară.

În 22 martie 2022 el a fost condamnat din nou, în primă instanţă, pentru escrocherie, acuzaţie legată de deturnarea a milioane de ruble primite de organizaţia sa de combatere a corupţiei. La aceasta s-a adăugat şi infracţiunea de ultraj la adresa unui magistrat. Pedeapsa o include şi pe cea din martie 2021, pentru fraudă, referitoare la fapte din 2014, într-un dosar în care a fost implicată şi firma franceză de produse cosmetice Yves Rocher.

Citește și : Criză naţională’ în Australia: Premierul Albanese reacţionează la ‘scandalul verzei’