DISTRIBUIȚI
Publika.md

Aleksei Navalnîi, principalul critic al Kremlinului aflat în prezent în detenţie, a depus o nouă plângere împotriva condiţiilor sale de detenţie dintr-un lagăr de muncă, informează miercuri dpa, potrivit agerpres.

Noua plângere este a patra pe care Navalnîi o prezintă anul acesta, potrivit unor documente ale unui tribunal din regiunea Vladimir, la est de Moscova.


Citeşte şi: A stat 43 de ani în închisoare pentru o crimă pe care n-a comis-o – Black News

Agenţia de stat TASS a relatat că audierile privind noua plângere sunt programate pentru 9 decembrie.

Liderul opoziţiei ruse încearcă să obţină ca el să nu mai fie clasificat drept un deţinut predispus „să comită infracţiuni de natură teroristă şi orientare extremistă”, potrivit agenţiei TASS, care citează din plângere.

În iunie, un tribunal rus a clasificat Fondul anticorupţie al lui Aleksei Navalnîi şi alte organizaţii drept extremiste şi le-a scos în afara legii. Potrivit criticilor, această măsură a fost menită să-i elimine pe susţinătorii lui Navalnîi.

Perspectiva ca noua plângere a lui Navalnîi să aibă succes este foarte mică.

Aleksei Navalnîi (45 de ani) a fost transportat cu avionul în Germania la sfârşitul lunii august a anului trecut pentru a i se acorda îngrijiri medicale după ce fusese otrăvit în Siberia cu agent neurotoxic de uz militar Noviciok, precum au stabilit experţi occidentali. La revenirea în ianuarie la Moscova, el a fost arestat pe aeroport, iar apoi condamnat pentru că ar fi încălcat o pedeapsă cu suspendare din 2014 pentru delapidare şi pentru că ar fi ignorat verificările autorităţilor ruse în timp ce se afla în Germania.

La sfârşitul lui septembrie, Navalnîi şi mai mulţi dintre colaboratorii săi apropiaţi au fost vizaţi de noi acuzaţii de „extremism”, pentru care riscă pedepse grele cu închisoarea. Comitetul de Anchetă – însărcinat cu investigaţiile penale majore în Rusia – a lansat o nouă procedură penală împotriva lui Navalnîi pentru suspiciuni privind crearea unui ‘ grup extremist’ împreună cu asociaţi ai săi, referindu-se la Fondul de luptă împotriva corupţiei (FBK) înfiinţat de Navalnîi în 2014. FBK, considerat de autorităţile ruse drept ‘extremist’, a denunţat numeroase cazuri de îmbogăţire ilicită la vârful puterii în Rusia şi a fost interzis anul acesta de justiţia rusă.

Citeşte şi: Un nou proiect de lege va permite RIDICAREA cetăţeniei britanice fără o notificare prealabilă – Black News

UE a impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi din cauza otrăvirii cu armă chimică a lui Navalnîi şi a încarcerării sale.

Kremlinul neagă orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, perceput drept un real adversar al actualei puteri ruse, şi acuză Occidentul de amestec în afacerile sale interne.