DISTRIBUIȚI

Organizaţia neguvernamentală SOS Méditerranée, a cărei navă umanitară Ocean Viking transportă la bordul său 296 de migranţi salvaţi pe mare, a lansat vineri un apel autorităţilor maritime competente pentru a putea debarca într-un port sigur, unii migranţi având nevoie de îngrijire urgentă, relatează AFP, potrivit agerpres.  

Din 19 mai, nava-spital închiriată de ONG SOS Méditerranée în parteneriat cu Federaţia internaţională a societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (FICR) a realizat patru operaţiuni în cadrul cărora au salvat 296 migranţi în largul Libiei şi Maltei.


Citește și : Putin i-a spus cancelarului Austriei că acuzaţiile privind criza alimentară sunt ‘lipsite de fundament’

Printre ei se află 49 de minori, între care un bebeluş de doar trei luni, şi şase femei însărcinate, a indicat SOS Méditerranée într-un comunicat.

„Ocean Viking a formulat opt cereri de-a i se atribui un loc sigur pentru debarcarea persoanelor salvate, care au fost trimise autorităţilor maritime competente (libiene, malteze şi italiene), după primele două operaţiuni de salvare efectuate în 19 mai”, a precizat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a acestei asociaţii europene de căutare şi salvare în largul mării, al cărei sediu este la Marsilia.

În pofida acestor cereri, „nicio soluţie nu a fost găsită pentru cele 296 de persoane -femei, bărbaţi şi copii – aflate în prezent la bordul Ocean Viking, care nu poate fi decât un adăpost temporar”, adaugă organizaţia.

Într-o înregistrare video efectuată pe navă, o responsabilă medicală arată că printre cei salvaţi unii prezintă urme de violenţe suferite în cursul şederii lor în Libia, alţii au fost răniţi în cursul traversării sau suferă de patologii cronice, precum şi de afecţiuni care necesită o preluare medicală pe uscat.

Citește și : Iranul va lua ‘măsuri punitive’ împotriva Greciei în legătură cu confiscarea petrolului iranian de pe o navă (presă)

Libia este un important de plecare pentru zeci de mii de migranţi care încearcă în fiecare an să ajungă în Europa pe coastele italiene, aflate la o distanţă de circa 300 km.