DISTRIBUIȚI
Twittter

Nava organizaţiei neguvernamentale germane Sea-Watch a sosit joi în Catania (Sicilia) pentru a-i debarca pe cei 47 de migranţi pe care i-a salvat cu 13 zile în urmă în largul Libiei şi care urmează să fie repartizaţi în şapte ţări europene, potrivit France Presse, relatează și agerpres.

Escortată de aproximativ şase vedete ale Gărzii de Coastă italiene şi de poliţie, nava, sub pavilion olandez, a acostat la scurt timp după ora locală 10:20 (09:20 GMT) în portul Catania, unde au fost instalate corturi ale Crucii Roşii pentru primirea migranţilor.


Citește și: Procurorii americani ‘se țin scai’ de jurați: ‘Nu-l lăsați pe El Chapo să scape!’

Sosirea, aşteptată iniţial în cursul nopţii, a fost întârziată din cauza unei avarii în momentul ridicării ancorei navei, care fusese blocată de vineri în largul Siracuzei, 70 km mai la sud.

Dacă organizaţia neguvernamentală a pledat cu insistenţă pentru debarcarea migranţilor în Italia, ea nu a insistat asupra acostării navei, având în vedere ameninţările repetate de partea ministrului de interne, Matteo Salvini, cu urmărirea penală.

‘Departe de a fi un refugiu, Catania este un oraş al cărui procuror este cunoscut pentru poziţiile sale împotriva organizaţiilor neguvernamentale’, a explicat Sea-Watch pe Twitter, spunând că alegerea portului a fost mai degrabă ‘un gest politic’. ‘Sperăm în mai bine, dar ne pregătim pentru ce-i mai rău’, a adăugat organizaţia.

Miercuri, şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a anunţat un acord cu alte şase ţări europene – Franţa, Portugalia, Germania, Malta, Luxemburg şi România – pentru repartizarea celor 47 de migranţi blocaţi din 19 ianuarie pe nava Sea-Watch.

Citește și: Un vas plin cu migranți a naufragiat în Marea Caraibilor: Șapte morți și 23 de dispăruți

Nu este clar dacă Italia însăşi va păstra o parte dintre migranţi: Giuseppe Conte sugerase o astfel de posibilitate, dar ministrul de interne Matteo Salvini, care se opune în continuare în mod categoric, nu a confirmat.

De luni de zile, diplomaţii europeni şi angajaţii umanitari cer un mecanism permanent de repartizare a migranţilor salvaţi pe mare pentru a-i scuti de discuţii interminabile de la un caz la altul.