DISTRIBUIȚI
acpet.es

O organizaţie filantropică spaniolă a anunţat miercuri că nu va transfera în Italia o supravieţuitoare şi două corpuri neînsufleţite recuperate în urma naufragiului unei ambarcaţiuni cu migranţi, din cauza atitudinii ostile a guvernului de la Roma, relatează dpa.

Organizaţia neguvernamentală Proactiva Open Arms a precizat într-un comunicat că nava sa Astral a fost autorizată să oprească în Catania, dar că a decis să se întoarcă în Spania, în răspuns la acuzaţiile ministrului italian de interne Matteo Salvini că răspândeşte „minciuni şi insulte” şi la promisiunea guvernului italian de a lansa „un fel de contra-anchetă” asupra naufragiului.


Citește și : Orban scoate Ungaria dintr-un proiect ONU

Marţi, Proactiva a descoperit trei migranţi plutind în apropiere de resturile unei ambarcaţiuni pneumatice, la circa 150 km de ţărmurile libiene. O femeie a fost găsită în viaţă, în timp ce o altă femeie şi un copil, posibil fiul acesteia, erau morţi.

ONG-ul a acuzat paza de coastă libiană că i-a abandonat pe cei trei pe mare, după ce au refuzat să se întoarcă în Libia, alături de alţi peste 150 de migranţi salvaţi.

Un oficial al pazei de coastă libiene, Tawfiq al Shakir, a contestat aceste acuzaţii, susţinând că pe ambarcaţiune se aflau în total 158 de oameni şi cu toţii au fost salvaţi.

Proactiva a acuzat de asemenea Italia că s-a oferit să o preia doar pe supravieţuitoare şi nu şi pe femeia şi copilul decedaţi. Organizaţia a mai spus că vrea să o protejeze pe supravieţuitoare de interogatoriile agresive ale autorităţilor italiene.

Citește și : Vietnam: Taifunul Son-Tinh este aşteptat să lovească provinciile Haiphong şi Ha Tinh miercuri seara

Femeia recuperată, pe numele ei Josefa şi originară din Camerun, suferă de hipotermie şi a povestit că a fost bătută, împreună cu ceilalţi migranţi de pe ambarcaţiune, de salvatorii libieni, a relatat Annalisa Camilli, reporter la revista italiană Internazionale aflată la bordul navei Astral.