DISTRIBUIȚI

Nava Ocean Viking, care aştepta un port sigur pentru a debarca 82 de migranţi salvaţi pe mare, a fost autorizată de Italia să acosteze pe Insula Lampedusa, a anunţat sâmbătă ONG-ul SOS Mediterranee care a închiriat această navă umanitară, informează France Presse, potrivit agerpres.

Unda verde a Romei intervine la scurt timp după intrarea în funcţie a noului guvern al lui Giuseppe Conte din care este absent Matteo Salvini, fostul ministrul de interne care s-a opus cu înverşunare debarcării navelor umanitare pe coastele italiene.


Citește și : Fostul preşedinte al Zimbabwe Robert Mugabe va fi înmormântat ‘în aproximativ 30 de zile’

Potrivit precizărilor Ministerului de Interne francez furnizate AFP, aceşti migranţi vor fi repartizaţi între cele cinci ţări europene – Franţa, Italia, Germania, Portugalia, Luxemburg – care au încheiat un acord ce permite debarcarea acestei nave, ce i-a succedat lui Aquarius şi efectua a doua misiune în Mediterana.

„Acum trebuie să ne înţelegem asupra unui veritabil mecanism temporar european”, a chemat pe Twitter ministrul francez de interne, Christophe Castaner.

Ocean Viking efectua a doua misiune în Mediterana şi naviga de aproape două săptămâni între Italia şi Malta în aşteptarea unui port sigur pentru a debarca migranţii la bord.

Citește și : Jean-Marie Le Pen, inculpat pentru ‘deturnare de fonduri publice’

ONG-ul Medici fără Frontiere, care de asemenea a închiriat această navă, a anunţat 58 de bărbaţi la bord, precum şi 6 femei, 17 minori şi un copil de un an.

După prima sa expediţie la sfârşitul lunii august, Ocean Viking a luat la bord 356 de migranţi, care au putut debarca în Malta. Franţa s-a angajat să primească 150, aproape jumătate.