DISTRIBUIȚI

Nava de salvare Ocean Viking a debarcat în portul Augusta din Sicilia 236 de migranţi pe care i-a salvat marţi din mare în largul Libiei, a anunţat sâmbătă ONG-ul SOS Mediterranee, conform AFP, potrivit agerpres

Printre supravieţuitori, de cincisprezece naţionalităţi diferite, îmbarcaţi în două ambarcaţiuni pneumatice, „ceea ce frapează este că sunt mulţi minori, dintre care 114 sunt neînsoţiţi”, declara pentru AFP Frederic Penard, director de operaţiuni, în ziua salvării.


Citește și : Şapte credincioşi musulmani au fost ucişi de talibani la ieşirea dintr-o moschee din Afganistan

Migranţii se aflau atunci în apele internaţionale, la 32 de mile marine (51 km) de coasta Zawiya, un oraş din vestul Libiei, potrivit SOS Mediterranee, un ONG cu sediul în Marsilia, în sudul Franţei.

Când au coborât din navă, migranţii au fost supuşi verificărilor de identitate şi au fost nevoiţi să treacă testele de depistare a COVID-19, efectuate de personal medical în echipament de înaltă protecţie, conform imaginilor de la faţa locului. Minorii neînsoţiţi au fost duşi în facilităţi de primire speciale.

Anunţând operaţiunile de debarcare a migranţilor supravieţuitori în Sicilia, SOS Mediterranee a evocat sâmbătă operaţiunea de salvare eşuată cu câteva zile mai devreme, pe 22 aprilie, când echipajul Ocean Viking, barca sa ambulanţă, a sosit prea târziu pentru a ajuta aproximativ 130 de migranţi îmbarcaţi pe o altă barcă de salvare.

„La şapte ani de la încheierea operaţiunii Mare Nostrum, SOS Mediterranee cere în continuare ca un sistem european de căutare şi salvare eficient, în conformitate cu legea şi care să răspundă valorilor umanităţii, să fie restabilit de urgenţă”, pledează sâmbătă ONG-ul. Acest lucru necesită revenirea la o coordonare eficientă, rapidă şi neexclusivă, cu respectarea deplină a dreptului maritim internaţional, între autorităţile maritime şi toate navele prezente pe mare”.

Estimând că „restabilirea unei flote europene de căutare şi salvare este singura opţiune”, SOS Mediterranee subliniază că pe 22 aprilie singurele bărci care au încercat să găsească persoanele aflate în primejdie au fost trei nave comerciale şi Ocean Viking.

ONG-ul este mulţumit, însă, că vineri, „pentru prima dată de luni de zile, o navă a marinei europene, mai exact a marinei italiene, a efectuat o salvare în apele internaţionale din largul Libiei”. „Sperăm că acest lucru semnalează o conştientizare din partea guvernelor europene”, a declarat Sophie Beau, director general şi cofondator al asociaţiei.

Citește și : Birourile regionale ale organizaţiei lui Navalnîi au fost incluse pe lista organizaţiilor ‘extremiste şi teroriste’

Cel puţin 453 de migranţi au murit de la începutul anului încercând să ajungă în Europa prin Marea Mediterană, potrivit cifrelor Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

În comunicatul său de presă, SOS Mediterranee susţine că a salvat aproape 33.000 de persoane din februarie 2016, mai întâi cu Aquarius, apoi cu Ocean Viking.