DISTRIBUIȚI
SOS Mediteranee

După 19 zile de escală forţată pentru a-şi găsi un nou pavilion, nava Aquarius a părăsit sâmbătă după-amiază portul francez Marsilia îndreptându-se spre Mediterana centrală, unde îşi va relua misiunile de salvare a migranţilor aflaţi în pericol, a anunţat ONG-ul SOS Méditerranée, relatează AFP, scrie agerpres.

Nava, închiriată împreună cu organizaţia Medici fără Frontiere (MSF), va avea nevoie de trei zile pentru a ajunge în zona sa de acţiune, în dreptul Libiei, a precizat purtătoarea de cuvânt a ONG-ului european, Laura Garel.


Citește și : Uraganul Florence a deversat „cantităţi monumentale” de precipitaţii în Carolina de Nord

Aquarius a fost nevoită să revină la mal, la Marsilia, la 27 august, pentru a-şi găsi o înmatriculare oficială după ce Gibraltarul a decis să îi retragă pavilionul.

În faţa acestei măsuri, pe care directoarea generală a ONG-ului, Sophie Beau, a apreciat-o ca fiind o „manevră politicianistă”, SOS Méditerranée a întreprins demersuri pe lângă Panama. Sub acest pavilion şi cu noul nume oficial, Aquarius 2, nava a plecat din nou pe mare.

SOS Méditerranée îşi reia operaţiunile în dreptul coastelor Libiei în timp ce încă nu a fost stabilit niciun mecanism durabil care să îi permită ONG-ului să ştie dinainte în ce port va debarca migranţii salvaţi.

„Este o urgenţă”, a avertizat la 6 septembrie Sophie Beau într-un interviu acordat AFP, lansând un apel la „o zvâcnire a cuplului franco-german”, în ajunul întâlnirii de la Marsilia dintre preşedintele Emmanuel Macron şi cancelarul Angela Merkel.

Citește și : SUA nu vor prezenta planul pentru pacea israeliano-palestiniană (oficial palestinian)

Din luna iunie şi după decizia ministrului italian de interne, Matteo Salvini, de a închide porturile Italiei ONG-urilor care acordă ajutor migranţilor, Aquarius are interdicţie la Catania, în Sicilia, unde acosta de obicei.

Prima dată, în iunie, vasul a fost constrâns să meargă până la Valencia, în Spania, pentru a putea debarca 237 de migranţi, iar în august a lăsat la mal, în Malta, 141 de pasageri aflaţi la bordul său.