DISTRIBUIȚI
TRT World

Oficiali NATO au contactat Qatarul pentru a cere acces într-o bază militară care ar urma să devină centru de instruire a membrilor forţelor speciale afgane, în cadrul angajamentului strategic după retragerea trupelor occidentale din Afganistan, afirmă oficiali citaţi de agenţia Reuters, informează mediafax.

Alianţa Nord-Atlantică a confirmat, la summitul de la Bruxelles, retragerea militarilor a zeci de ţări din Afganistan până în septembrie.


Citește și : Incendii de vegetație în California: Autostrăzile au fost închise și câteva localități au fost evacuate!

„Purtăm discuţii pentru obţinerea accesului într-o bază militară din Qatar, pentru a crea un spaţiu exclusiv de pregătire destinat ofiţerilor forţelor afgane”, a declarat un oficial occidental activ la Kabul.

„Am făcut o ofertă, dar autorităţile din Qatar trebuie să decidă dacă acceptă ca NATO să utilizeze teritoriul ca teren de instruire”, a confirmat un oficial de la Washington.

Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a declarat anterior că Alianţa Nord-Atlantică este în căutare de modalităţi pentru „instruirea în străinătate a membrilor serviciilor de securitate afgane, în principal a membrilor unităţilor forţelor speciale”.

Citește și: Stoltenberg: China NU este inamicul NATO

Există preocupări că situaţia de securitate din Afganistan s-ar putea deteriora semnificativ după retragerea trupelor occidentale, în contextul riscurilor generate de insurgenţii talibani şi de organizaţiile teroriste Stat Islamic şi Al-Qaida.

NATO a confirmat, la summitul de la Bruxelles, retragerea trupelor din Afganistan, subliniind însă că decizia „nu înseamnă încheierea relaţiei cu Afganistanul”. „Vom deschide un nou capitol. Afirmăm angajamentul de a continua să fim alături de Afganistan, de poporul afgan şi de instituţii prin promovarea securităţii şi susţinerea câştigurilor obţinute cu greu în ultimii 20 de ani”, a subliniat Alianţa Nord-Atlantică.