DISTRIBUIȚI
REUTERS

NATO va decide dacă îşi va continua misiunea de instruire în Afganistanul devastat de război la viitoarea reuniune a miniştrilor apărării Alianţei nord-atlantice preconizată pentru luna februarie, a declarat luni secretarul său general, Jens Stoltenberg, citat de dpa, potrivit agerpres

„Vom avea de făcut o alegere dificilă”, a spus fostul prim-ministru norvegian la un eveniment NATO, potrivit unei transcrieri a discursului său.


Citește și : Primul vaccin anti-COVID va ajunge în Italia la sfârșitul lui ianuarie

„Fie rămânem şi plătim în continuare preţul unui angajament militar. Fie plecăm, riscând să pierdem câştigurile pe care le-am obţinut, în timp ce procesul de pace ar putea eşua”, a considerat el.

Săptămâna trecută, SUA au anunţat o nouă reducere a numărului lor de militari din Afganistan la 2.500, faţă de 4.500 câţi sunt în prezent, conform mass-media americane.

În pofida acestui anunţ „misiunea NATO va rămâne”, a spus Stoltenberg. „Şi vom continua să oferim sprijin forţelor de securitate afgane”, a subliniat el.

Citește și : Comisia Europeană avertizează Franța: Jurnaliştii trebuie să-şi facă munca LIBER!

Stoltenberg a avertizat în mod repetat asupra retragerii prea devreme a trupelor occidentale din ţara sfâşiată de război, spunând că ea ar putea deveni din nou o platformă pentru teroriştii internaţionali care vizează ţările occidentale.

SUA şi-au început angajamentul militar în Afganistan din 2001, după atacurile teroriste de la 11 septembrie în acelaşi an. NATO a preluat conducerea misiunii în 2003, după care a transmis ştafeta forţelor de securitate afgane în 2014.