DISTRIBUIȚI
45eNord.ca

Decizia privind orice eventuale deplasări de forţe militare legate de criza actuală în relaţiile Rusiei cu Ucraina va reveni NATO, a declarat marţi Jonathan Finer, adjunct al consilierului naţional pentru securitate al SUA, citat de Reuters, potrivit agerpres

Într-un interviu acordat CNN, Finer a precizat că „alianţa va lua decizii privind modificarea situaţiei forţelor, dar acestea sunt gata de acţiune imediat ce primesc ordin, când decide alianţa”.


Citește și : Planurile Rusiei și Chinei pentru o nouă ordine mondială

Întrebat dacă militarii ar putea fi desfăşuraţi înaintea oricărei incursiuni ruse în Ucraina, oficialul a răspuns: „Cred că nu eliminăm nici o opţiune în această privinţă”. El a precizat că efectivele NATO „nu vor fi desfăşurate decât pe teritoriul aliat (…) însă calendarul şi luarea deciziilor vor fi lăsate în seama alianţei, cu consultarea completă a tuturor aliaţilor noştri”.

Luni, NATO a anunţat că îşi alertează forţele şi întăreşte estul Europei cu mai multe nave şi avioane de luptă. La rândul lor, Statele Unite au 8500 de militari în alertă, în caz că va fi necesară desfăşurarea lor în Europa.

Citește și : Putin ‘tatonează’ terenul în Cuba

Rusia a apreciat că acesta este un motiv de îngrijorare, iar acţiunile occidentale dovedesc că partea rusă este ţinta, nu instigatoarea agresiunii.

Moscova a început inspecţii ale pregătirii de luptă în districtul militar de sud, la graniţa Ucrainei, o acţiune care priveşte peste 6000 de mii de militari. Tensiunile legate de Ucraina au crescut după ce Rusia a concentrat circa 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană, înconjurând Ucraina dinspre nord, est şi sud, deşi neagă că ar intenţiona să invadeze teritoriul acestei ţări.