DISTRIBUIȚI
dpa

NATO a respins miercuri ambiţia exprimată de Qatar de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, afirmând că statutul de membru este rezervat Statelor Unite şi Europei, relatează AFP, potrivit agerpres.

NATO a răspuns astfel la o declaraţie a ministrului apărării din Qatar, Khaled bin Mohammed al-Attiyah, care a afirmat că ambiţia strategică pe termen lung a ţării sale este de a adera la Alianţă.


Citeşte şi: Summitul Trump-Kim, la Hotelul Capella, pe Insula Sentosa, în Singapore (Casa Albă)

‘Potrivit articolului 10 al Tratatului de la Washington, numai ţările europene pot deveni membre ale NATO’, a declarat pentru AFP un oficial al NATO.

‘Qatarul este un partener valoros şi vechi al NATO’, a spus oficialul.

În declaraţii publicate miercuri cu ocazia împlinirii unui an de la declanşarea crizei din Golf în urma căreia Qatarul a fost izolat de aliaţii săi regionali, ministrul apărării Khalid bin Mohamed Al-Attiyah a afirmat că ţara sa doreşte să devină membru cu drepturi depline al NATO.

Citeşte şi: SUA insistă: Iranul trebuie să oprească îmbogăţirea uraniului

„Qatarul a devenit una dintre cele mai importante ţări din regiune în ceea ce priveşte calitatea armamentului”, în special mulţumită occidentalilor, a afirmat Khaled bin Mohammed al-Attiyah, citat în revista ministerului său, Altalaya. „Suntem un aliat principal în afara NATO”, a spus el, adăugând: „Ambiţia este de a deveni membru cu drepturi depline dacă parteneriatul nostru cu NATO se dezvoltă şi viziunea noastră este clară”.

În urmă cu exact un an, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrein şi Egiptul au rupt brusc toate legăturile cu Qatarul, acuzându-l de „finanţarea terorismului” şi de apropiere de Teheran, marele rival al Riadului, lider al monarhiilor petroliere arabe din Golf. Singura frontieră terestră a Qatarului, cea cu Arabia Saudită, a fost închisă, spaţiul aerian al vecinilor săi a fost interzis companiei aeriene din Qatar şi cetăţenii săi au fost expulzaţi din cele patru ţări.