DISTRIBUIȚI
rian.com.ua

NATO şi Ucraina au semnat luni la Bruxelles un acord care prelungeşte şi consolidează cooperarea împotriva atacurilor cibernetice, la trei zile după un masiv atac informatic care a vizat site-urile web ale mai multor ministere ucrainene, relatează AFP, potrivit agerpres.

Duminică, Ucraina a afirmat că dispune de „dovezi” privind implicarea Rusiei în acest atac cibernetic de amploare, care intervine într-un context de puternice tensiuni între Kiev şi Moscova.


Citește și : ‘Partygate’ continuă în UK! BoJo caută măsuri pentru a scăpa ‘basma curată’ din tot scandalul

Atacul cibernetic, efectuat în noaptea de joi spre vineri, a vizat site-urile mai multor ministere ucrainene, care au fost inaccesibile timp de mai multe ore.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, anunţase încă de vineri viitoarea semnare a unui acord cu Kievul, care să permită autorităţilor ucrainene acces la platforma de schimb de informaţii cu aliaţii cu privire la soft-uri de tip malware.

Acest acord a fost semnat luni la sediul Alianţei din Bruxelles de către ambasadoarea ucraineană pe lângă NATO, Natalia Galibarenko, şi de Ludwig Decamps, şeful agenţiei NATO specializate în comunicaţii (NCI).

Acesta este un „protocol de acord reînnoit” care „aprofundează” colaborarea iniţiată de cele două părţi în 2015.

„Cu sprijinul NATO, prevedem să introducem mai multă tehnologie şi servicii de informare moderne în sistemul de comandă şi de control al forţelor armate ucrainene”, a declarat Galibarenko într-un comunicat.

„În cadrul acestui acord reînnoit, vom aprofunda colaborarea cu Ucraina pentru a o ajuta să îşi modernizeze serviciile de tehnologie a informaţiei şi comunicaţii, identificând în acelaşi timp domeniile în care pregătirea ar putea fi necesară pentru personalul său”, a menţionat Decamps, care conduce agenţia NCI (NATO Communications and Information Agency).

„Experţii noştri sunt pregătiţi să continue acest parteneriat esenţial”, a adăugat oficialul belgian.

Intense discuţii diplomatice între Rusia şi Occident la Geneva, Bruxelles şi Viena au avut loc săptămâna trecută pentru detensionarea situaţiei de la frontiera ruso-ucraineană, dar fără rezultat.

Ucraina şi aliaţii săi occidentali acuză Rusia de concentrarea a peste 100.000 de soldaţi în apropiere de frontiera ucraineană în vederea unei agresiuni.

Citește și : Tonga este RUPTĂ de lume după erupţia vulcanică şi tsunami

Potrivit experţilor, o eventuală invazie rusească ar putea fi precedată de un sabotaj informatic pentru dezorganizarea autorităţilor ucrainene.

Potrivit Ministerului ucrainean al Tranziţiei Digitale, atacul cibernetic de săptămâna trecută „este o manifestare a războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva Ucrainei din 2014”. În acel an a avut loc anexarea peninsulei Crimeea de către Moscova, urmată de conflictul din Donbas între forţele Kievului şi separatiştii proruşi, sprijiniţi de Rusia, conflict soldat deja cu peste 13.000 de morţi, potrivit ONU.